Foto: Fotopersburo Dijkstra bv RundveeNieuws

Genomics stuwt genetische vooruitgang in Canada

De jaarlijkse genetische vooruitgang van jonge stieren in Canada is door toepassen van genomics verdrievoudigd.

Dat stelt Brian van Doormaal, General manager bij Canadian Dairy Network op de site ’The Bullvine’. Van Doormaal legde de genetische vooruitgang van jonge stieren vast in de perioden voor, tijdens en na introductie van genomics. Met genomics wordt via onderzoek op DNA-merkers een fokwaarde vastgesteld met een betrouwbaarheid die rond 65 à 70% ligt.

Gemiddelde toename: 154 LPI per jaar

Voor de introductie van genomics was de genetische vooruitgang 54 LPI (Canadese totaal index) per jaar. Tijdens de introductie steeg dat naar 99 LPI en de laatste vijf jaar is er een gemiddelde toename van 154 LPI.

Met de genetische vooruitgang stijgt ook de acceptatie van de Canadese veehouder om sperma van jonge stieren in te zetten. In de eerste helft van 2017 is van alle inseminaties 70% uitgevoerd met sperma van jonge stieren. Het is voor het eerst dat de 70%-grens in Canada is bereikt.

Een derde van het sperma is afkomstig van stieren met een leeftijd onder twee jaar. Twee derde van het ingezette sperma komt van jonge stieren in een leeftijd tussen twee en vier jaar. Gemiddeld is een stier vijf jaar oud als hij zijn eerste fokwaarde op basis van dochterinformatie krijgt.

Beheer
WP Admin