Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Geen buitenlands krachtvoer voor Zwitserse koe

Vanaf 2022 moet Zwitserse melk alleen nog maar worden geproduceerd met voer dat in Zwitserland is geteeld.

Dat stelt Agrarallianz in het rapport ’Agro Forte 2022’. Agrarallianz is een samenwerkingsverband van 18 landbouw-, consumenten- en natuurorganisaties.

Het verband wil dat het rantsoen van melkvee maximaal 10% krachtvoer bevat. Koeien horen geen producten te eten die geschikt zijn voor humane consumptie, is het devies van de organisaties. De biologische veehouderij hanteert dit maximum van 10% al.

Helft grondstoffen nu buitenlands

Bijkomend is de eis dat de voedergrondstoffen niet meer uit het buitenland mogen komen. Nu is ongeveer de helft van de grondstoffen buitenlands. Volgens Agrarallianz ontlast deze eis de melkmarkt en het milieu. Naar de consument toe kan de Zwitserse zuivel zich sterker positioneren. Als derde eist de Allianz meer weidegang.

Melkproductie op basis van voornamelijk eigen ruwvoer en weinig krachtvoer zal de opkomst van de Holstein-koe in Zwitserland afremmen. Dat is volgens de Allianz ook een goede ontwikkeling voor de levensduur van de veestapel.

Eén reactie

  • koestal

    Blij met het echte Zwitsergevoel !

Of registreer je om te kunnen reageren.