Foto: Galama Media RundveeNieuws

‘EU moet naar directe steun minimum melkprijs’

De Europese Unie doet er beter aan rechtstreeks een minimum melkprijs te steunen, dan melkpoeder (en boter) op te kopen voor interventie.

Dit betoogt onderzoeker Roel Jongeneel van Wageningen UR in een economie-blog.

Het huidige interventiesysteem werkt volgens hem inefficiënt en ondermijnt soms juist de idee van een vangnet voor de melkveehouderij.

De huidige situatie, met grote voorraden mageremelkpoeder in interventie, is daar het sprekende voorbeeld van, betoogt Jongeneel. De melkveehouders ontvangen een goede prijs voor hun product en de zuivel draait goede rendementen, terwijl mageremelkpoeder een marktprijs opbrengt die zelfs flink onder het interventieniveau zit. “Er vindt nu interventie plaats, terwijl dat helemaal niet nodig is.”

Opslagsteun

De situatie wordt verder uit balans getrokken, doordat de EU ook nog opslagsteun uitkeert voor het lang in bewaring houden van melkpoeder en boter.

Nog een reden om het vangnetsysteem in de melkveehouderij en zuivel aan te passen, is dat dit de enige sector is waar inkomensondersteuning plaatsvindt op het niveau van verwerkte producten. De huidige situatie leidt tot overcompensatie aan boeren, terwijl de markt niet wordt opgeschoond.

Beheer
WP Admin