Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Aanscherping Beter Leven voor vleeskalveren

De Dierenbescherming werkt aan een aanscherping van de voorwaarden voor het Beter Levenkeurmerk voor vleeskalveren. Kalveren moeten dan minimaal 28 dagen op het melkveebedrijf blijven.

Dit vertelde Bert van den Berg, programmamanager Veehouderij van de Dierenbescherming, afgelopen week tijdens een symposium van Rabobank De Randmeren. Volgens de Dierenbescherming kan de sector nog winst op dierwelzijn behalen op het gebied van luchtwegaandoeningen, transport en huisvesting.

Kalf 28 dagen bij melkveehouder

Om het aantal luchtwegaandoeningen terug te dringen en het transport te verbeteren zouden kalveren minimaal 28 dagen oud moeten zijn als ze het melkveebedrijf verlaten. Oudere kalveren zijn sterker en blijven daardoor gezonder.

Op het gebied van transport valt winst te halen door de transportduur sterk in te korten. Dat zou neer komen op het alleen nog maar opzetten van kalveren uit Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk. In de praktijk heeft de kalverhouderij al een sterke voorkeur voor kalveren uit deze landen. Van alle geïmporteerde kalveren komt 78% uit Duitsland en België, vanuit Frankrijk worden echter vrijwel geen kalveren ingevoerd. De Dierenbescherming is al jaren tegen de importen uit bijvoorbeeld Ierland, waar afgelopen jaar ruim 45.000 kalveren vandaan kwamen.

Meer ruimte op rubber

Op het gebied van huisvesting ziet de Dierenbescherming graag dat alle kalveren op een vloer met een rubber toplaag worden gehouden. Steeds meer nieuwe stallen worden hier al mee uitgevoerd. Een onderzoek naar de voor- en nadelen van deze vloeren is afgerond, de uitkomsten daarvan worden komende winter verwacht.

Verder moeten de kalveren meer ruimte krijgen, 2,2 vierkante meter in plaats van de nu geldende 1,8 vierkante meter.

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  De dierenbescherming is nu van plan om de dieren 28 dagen op het bedrijf te laten alvorens ze naar de mesterij gaan, achter de schermen zijn ze van plan om er in de toekomst 12 weken van te maken.

 • Jan Blokzijl

  Met andere woorden, de Dierenbescherming heeft de regie overgenomen van de boeren / ondernemers.

 • Veel gemopper en geklaag. Er zal toch een reden voor zijn dat ze voor dat aantal dagen kiezen. Er komen waarschijnlijk toch klaveren bij de mester die niet behoren te zijn zoals men ze zou verwachten. Er zit heel veel tijd en geduld in om een kalf in 14 dagen goed af te leveren. En dat blijkt bij sommige toch heel moeilijk te zijn.
  Met kunst en vliegwerk gaan ze na 14 dagen van het erf. Voor deze wordt 28 dagen wel een hele tijd om ze te verzorgen.. Met nieuwe systeem om te klaveren te volgen zou je ook de rotte appels eruit kunnen halen. Dus wie niet presteert wordt geweerd.

 • jaap69

  dit is weer gewoon boertje pesten, meer kalveren op het bedrijf, meer fosfaatruimte naar het jongvee. bedrijven met een slechte of matige opfok gaan echt geen betere kalveren afleveren op deze manier. de dierenbescherming verzint op allerlei regeltjes om de gehele veehouderij het land uit te krijgen. ze moeten eens wat gaan doen aan al die verwaarloosde huisdieren die opgesloten zitten in een flat 3 hoog

Of registreer je om te kunnen reageren.