Rundveehouderij

Nieuws

A-ware zoekt meer bio en gentechvrije melk

Kaasmaker Royal A-ware blijft boeren zoeken en wil daarbij ook het aantal melkstromen vergroten. Dit meldt operationeel directeur (COO) Klaas de Jong.

De kaasmaker noemt geen concrete volumes, maar geeft aan dat het naast de gangbare stroom zowel gentechvrije melk zoekt als biologische melk.

Voor biologische melk hanteert A-ware een eigen prijs. Voor oktober is die vastgesteld op € 54 per 100 kilo (bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo). Voor gangbare melk betaalt A-ware bij hetzelfde volume een kale prijs van € 43,05, inclusief toeslagen van € 44,80 (ex btw en na aftrek van 23 cent bijdrage voor Zuivel NL). Voor gentechvrije melk wordt een aanvullende toeslag van € 1 per 100 kilo betaald.

Met de vergroting van het aantal melkstromen wil A-ware ook inspelen op de groeiende markt voor producten met het VLOG-label en voor biologische zuivel. De onderneming heeft al enkele biologische leveranciers, maar wil dat aantal dus vergroten.

Ook 'gewone' melkveehouders welkom

Daarnaast wil de zuivelonderneming ook meer ‘gewone’ melkveehouders werven. In de voorbije jaren zijn er al veel melkveehouders bijgekomen en ook in 2018 en 2019 verwacht A-ware meer leveranciers. Er is echter nog ruimte, stelt De Jong. "Maar het gaat hard, we verwachten binnenkort genoeg melk te hebben." A-ware heeft vertrouwen in de afzetmarkt voor zowel kaas, room als dagverse zuivel en verwacht gestaag verder te groeien. De uitbreiding van de kaasmakerij ligt op schema. De nieuwe specialiteitenlijn moet eind 2018 gereed zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.