Rundveehouderij

Nieuws

Weinig uitbreiding of oplevering melkstallen

De leveranciers van melkmachines hebben een zwak jaar achter de rug.

Dronten - De leveranciers van melkmachines hebben een zwak jaar achter de rug. Het aantal renovaties, opleveringen en uitbreiding van melkstallen bleef afgelopen jaar rond de 700 steken. Dat blijkt uit cijfers van stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties). In andere jaren ligt dat aantal rond 1.250 tot 1.300. Daarmee is de activiteit in 2016 bijna gehalveerd.

Lage melkprijzen

Voor een paar melksystemen is er nog wel kans om in aantallen en marktaandeel te groeien. Het percentage melkveebedrijven dat een automatisch melksysteem gebruikt is inmiddels opgelopen tot 21,5%. Het gaat om 3.843 bedrijven op een totaal van 17.859. In 2016 schakelde 142 bedrijven om naar automatisch melken. In het jaar daarvoor waren er dat nog 264. Ook hier geldt dus een afname van de activiteit met bijna de helft. Dat heeft alles te maken met de lage melkprijzen van 2015 en 2016. Dat de activiteit in 2015 nog wel hoog lag, heeft te maken met het feit dat veehouders hun aanbestedingen al eerder doen. Veel van de uitgevoerde renovaties, uitbreidingen en opleveringen in het jaar 2015 zijn al aanbesteed in 2014, toen de melkprijs nog beter was.

Meer melkrobots verkocht

Behalve de melkrobots neemt ook nog altijd het aantal draaimelkstallen, zij-aan-zij-melkstallen en swingovers toe. Het aantal draaimelkstallen is inmiddels toegenomen tot 922 stuks. Dat is een toename van 50 in twee jaar tijd. In diezelfde periode groeide het aantal swingovers van 322 naar 426 stuks (+104) en de groep zij-aan-zij melkstallen groeide met 320 stuks tot een totaal van 3.794 bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.