Rundveehouderij

Nieuws 11510 x bekeken 4 reacties

Verhoging melkprijs geeft impuls aan productie

Melkveehouders hebben de melkproductie in december flink opgevoerd. De dagaanvoer van melk lag in december op het hoogste niveau sinds juli.

Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De verhoging van de melkaanvoer valt samen met de flinke melkprijsverhoging van FrieslandCampina in december. Het bedrijf verhoogde de melkprijs in die maand met € 4,50 naar € 37,50 per 100 kilo. Dit was de reden voor veel melkveehouders om de productie op te voeren met aanpassingen in het rantsoen en te profiteren van het extra melkgeld.

De dagaanvoer van de melk lag op 38,86 miljoen kilo. In november lag dit gemiddelde nog op 37,09 miljoen kilo per dag. De melkaanvoer over december 2016 is daarmee exact gelijk aan die van december 2015. In totaal is vorig jaar 14,3 miljard kilo melk geleverd, 1 miljard (7,5%) meer dan in 2015.

De melkaanvoer over 2016 gaat de boeken in als een record; uit gegevens van statistiekbureau CBS blijkt dat er nog nooit zoveel melk is geleverd.

FrieslandCampina beperkt melkaanvoer

Ondertussen heeft FrieslandCampina maatregelen genomen om de melkaanvoer te beperken in de vorm van een standstill. Met deze maatregel wil het bedrijf de leden stimuleren om mee te werken aan het fosfaatreductieplan en ook wil het bedrijf het aanbod beter afstemmen op de verwerkingscapaciteit. De standstill geldt vanaf 9 januari en loopt tot het fosfaatreductieplan in werking gaat. Volgens FrieslandCampina is het nog te vroeg om te zeggen hoeveel invloed de standstill heeft op de melkaanvoer, wel ziet het bedrijf dat de aanvoer vanaf begin januari wat afvlakt.

Bekijk het verloop van de melkprijs van FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat

Laatste reacties

 • alco1

  In de grafiek zie ik de melkplas verhoging niet, zoals in het opschrift vermeld wordt.

 • R.A. de Man

  Informatie van niks, de productie gaat in december altijd omhoog

 • koestal

  extra melkgeld,dat is wat de boeren willen,de rekeningen moeten wel betaald worden !

 • melkveehouder .

  Wat een onzinnig artikel. De werkelijke reden zou kunnen zijn is dat ingespeeld op de invoering van fosfaatrechten per 1 januari 2017, en hiervoor extra melkkoeien zijn aangehouden en jongvee geruimd. Inderdaad voor extra melkgeld en minder opfokkosten om zo (achterstallige) rekeningen te kunnen betalen.


Of registreer je om te kunnen reageren.