Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Melk met welzijnslabel in Aldi en Lidl Duitsland

De Duitse supermarktketens Aldi Nord en Aldi Süd stappen halverwege dit jaar voor een aantal consumptiemelkproducten op de Duitse thuismarkt in het dierenwelzijnslabel ‘Für mehr Tierschutz’ van de Deutsche Tierschutzbund.

De twee zusterconcerns volgen het voorbeeld van concurrent Lidl. Die voerde begin deze maand dit label al in, zij het alleen voor melk van zijn regionale huismerk in Beieren (‘Ein gutes Stück Bayern’).

De Aldi-concerns nemen het initiatief voor de hele Duitse consumentenmarkt en doen dat volgens een mededeling in samenwerking met hun zuivelleverancier Molkerei Gropper, een verwerker met twee fabrieken in het zuiden van de Bondsrepubliek.

Bovenwettelijke voorschriften

Het label staat volgens de initiatiefnemers voor transparante en goed gecontroleerde eisen voor de melkveehouderij. De eisen liggen hoger dan de wettelijke voorschriften. Het label kent twee niveaus: een basis- en een premiumniveau. Op basisniveau moeten de koeien worden gehouden in loopstallen en moet er per koe een voerplaats en een ligbox beschikbaar zijn bij een totale ruimte per dier van minimaal 6 vierkante meter. Pas op premiumniveau is verder ook sprake van verplichte weidegang. Hoeveel melk met het premiumlabel kan worden geleverd is nog onduidelijk.

Lidl voerde per 1 januari in Beieren voor ‘Ein gutes Stück Bayern’ over de hele linie het premiumlabel in

Laatste reacties

  • landboer

    Wie volgt?

  • koestal

    In Bayern is het melk of Bier

  • info519

    goede zaak dat de stallen meegenomen worden en de meters per koe aan ruimte....veel te vaak werd weidegang alleen gezien als diervriendelijk terwijl het voor velen een vluchtroute is omdat de koeien in de stal door matige huisvesting nodig naar buiten moeten in voorjaar. Vaak zie de eerste kreupele koeien dan al in feb/mrt naar buiten gaan omdat op stal niet meer gaat.....iedere koe vreetplek,voerplek, geisoleerd dak, zachte ligbedden,ventilator en bostels zou standaard moeten zijn.....goed voor koe, boer en imago!!

Of registreer je om te kunnen reageren.