Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Meer zwavel op eerste snee gras op zandgrond

Teruglopende zwavellevering op zandgrond betekent dat zwavel steeds vaker moet worden bijbemest.

Dat stelt adviesorganisatie Groeikracht op basis van rapporten van Eurofins Agro. In de rapporten staat dat het zwavelgehalte in de bodem in de laatste 10 jaar met 58% is gedaald. Toch blijkt dat veel analyses van de eerste snede gras van zandgrond een tekort aan zwavel vertonen ondanks dat wel met zwavel is bemest.

Zwavel met beleid toedienen

Gerard Abbink, ruwvoerspecialist van Groeikracht, geeft aan dat de meeste meststoffen bij een gift 75 kilo zuivere stikstof tussen 20 tot 45 kilo zwavel meegeven. “Op onze proefvelden bleek in 2016 echter dat de hoogste grasopbrengsten werden gerealiseerd bij gebruik van combinaties van meststoffen, waarbij naast de stikstof 50 tot 100 kilo zwavel is bemest.” Dat betekent dat voor een maximale eiwitopbrengst steeds meer zwavel gegeven moet worden.

Abbink waarschuwt wel voor overmaat. “Meer dan 4,5 gram per kilo droge stof in het rantsoen is schadelijk voor vee. Op grond met een hoger zwavelleverend vermogen, zoals veengrond, is het niet verstandig om tot 100 kilo zwavel (SO3) te bemesten voor de eerste snede.”

Beheer
WP Admin