Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Koers op behoud organische stof

Om de organische stofbalans in evenwicht te houden, zouden veehouders een zeer vroeg tot vroeg maisras moeten kiezen. Dat stelt Limagrain in haar nieuwsbrief.

Met een (zeer) vroeg ras valt het oogstmoment vroeger en is de kans op een geslaagde groenbemester het grootst. Een goede groenbemester kan tot 1.000 kilo effectieve organische stof leveren. Dat is ongeveer gelijk aan het tekort dat een maisteelt per saldo kent, inclusief de hoeveelheid organische stof die geleverd wordt uit bemesting en gewasresten.

Wisselteelt met gras draagt ook bij

Met aanvulling van de hoeveelheid effectieve organische stof, kan het organische stofgehalte in de bodem gelijk blijven. Naast een groenbemester, draagt ook wisselteelt met gras bij. Want grasland heeft jaarlijks een positieve organische stofbalans.

Organische stof voedt het bodemleven en heeft een positieve invloed op structuur, bewerkbaarheid, vochtregulatie en nutriëntenlevering van de bodem.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Maiszaad voor een vroeg ras is even duur als voor een laat ras. Als je naast maiszaad ook nog zaad voor een groenbemester kunt verkopen dan is dat extra winst. Een argument is altijd wel te vinden.

 • drikhend

  Beste farmerbn uw conclusie kan wel waarheid bevatten . Maar helaas is organische stof dalende en iemand die vooruit kijkt wil over een aantal jaren ook gewassen blijven telen die goed presteren . Dan kan vroeg ras bij goede opbrengst best de oplossing zijn om de groei periode van de groenbemester langer te maken . En dus meer organische stof in de grond brengen . En wat iets kost is niet altijd het belangrijkste . Maar wat uiteindelijk het resultaat op termijn is . toen mest uitrijden nog niet zo beperkt was door regelgeving en wetten kon men door overbemesting meestal bepaalde tekortkomingen wel overbruggen . Tevens bevatte deze extra mest natuurlijk ook organische stof . Als men op tijd een groenbemester kan zaaien moet naar mijn mening dit gewas behandeld worden zoals een gewoon gewas om een maximale opbrengst een massa te krijgen zowel boven als onder de grond. Ik krijg de tranen in de ogen als ik zie dat na vroege mais er 30 kg rogge in geknoeid wordt omdat het moet . Met beetje meer moeite en 25 euro aan zaad meer kan men met de zelfde moeite en kosten een fatsoenlijk gewas telen . Heel laat in het seizoen zie ik het zaaien van een groenbemester ook niet zo meer zitten .Investeren in je dure grond loont altijd als maar weet waar je mee bezig bent . En dan kunnen grondmonsters een goede ondersteuning bieden om kosten te maken waar nodig . De vruchten hiervan plukt u de volgende jaren .

 • farmerbn

  Prima allemaal maar waarom zijn boeren verplicht om zaad te kopen? Waarom mag je niet gewoon wat eigen ( of van de buurman) graan uitzaaien als groenbemester? Het gaat toch over het resultaat (organische stof productie)? Daarnaast zit de overheid met een gigantische hoeveelheid 'groene kliko' productie die ze het liefst op boerenland uitrijden. Als akkerbouwers beperkt worden met de mest dan zullen ze die 'groene kliko producten' wel opnemen.

 • drikhend

  Beste farmbn heeft te maken met licentie en kweek rechten . Als je deze zaden gebruikt wil de zaadteler hier licentie rechten van beuren . En eventueel schimmels en onkruiden die mee kunnen komen . Groene kliko afval mag je als compost aanvoeren maar telt als mestaanvoer voor fosfaat en stikstof mee . Verder kun je overal moeilijk over doen maar daar los je het probleem niet mee op . Niets doen is op dit moment waarschijnlijk op het oog het goedkoopst . Maar in de loop der jaren gaat dit ten koste van de opbrengsten . Als de grond in orde is kan men in voorjaar beter bewerken en is beregenen minder nodig . Deze voordelen betalen de meerkosten van een groen bemester dik en dubbel terug . En over de meer opbrengst hebben we het dan nog niet gehad .En de groene kliko producten zijn als compost ook niet gratis tellen zoals al eerder vermeld mee voor mestwet en moet over land uitgereden worden . Waar zit dan voordeel .

 • farmerbn

  @drikhend; je zegt het zelf: Als akkerbouwer wil je organische stof aanvoeren maar ben je beperkt door de hogere bemestingwaardes van mest. Door lagere waardes in 'groene kliko compost' kan de akkerbouwer veel org stof aanvoeren en de overheid heeft daardoor hun probleem opgelost. Door lagere bemestingsnormen komt de overheid van hun afval af. Slimme overheid.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.