Weidegangindicator moet leiden tot een efficiënter en effectiever toezicht op weidegang. Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

FrieslandCampina-leden aan de weidegangindicator

FrieslandCampina laat vanaf komend weideseizoen van ieder tankmelkmonster de vetzuursamenstelling bepalen.

Deze nieuwe meetmethode, de weidegangindicator, moet leiden tot een efficiënter en effectiever toezicht op weidegang. Dat meldt de zuivelonderneming in ledenblad Melk.

Geen uitsluitsel, wel aanwijzing

Weidegang heeft invloed op de vetzuursamenstelling van melk en daarmee vormt de vetzuursamenstelling een indicatie of een bedrijf zijn koeien in de wei laat grazen of dag en nacht op stal houdt. De meting wordt volgens FrieslandCampina gedaan in alle melkleveranties van alle leden, ongeacht of bedrijven aan weidegang doen of niet. Op basis van een reeks metingen kan de aannemelijkheid van weidegang worden vastgesteld. De weidegangindicator geeft geen uitsluitsel of een bedrijf aan weidegang doet, maar de analyse wordt gezien als aanwijzing. Het aantal fysieke beoordelingen op bedrijven waar weidegang ‘hoog aannemelijk’ is, kan naar beneden. FrieslandCampina laat weten dat alleen de zuivelondernemingen de resultaten van de weidegangindicator ontvangen, de individuele melkveebedrijven niet.

Beheer
WP Admin