Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

Fosfaatreductie enkel nog via GVE-regeling

Het fosfaatreductieplan voor de zuivelsector, zoals dat nu wordt ingepast in een ministeriële regeling, bevat geen keuzemogelijkheid meer tussen melkgeldregeling en GVE-regeling. Alleen de laatste mogelijkheid blijft over.

Dit bevestigt voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Ook vanuit de zuivelindustrie wordt dit bevestigd. Andere partijen, zoals de NZO en het ministerie van Economische Zaken, willen er niets over zeggen. LTO geeft aan dat boeren rekening moeten houden met kleine wijzigingen in het plan, maar dat de hoofdlijnen blijven staan.

Aantal dieren reduceren

In de GVE-regeling krijgen melkveehouders een referentie op basis van hun veestapel op 2 juli 2015. Veehouders moeten het aantal dieren gefaseerd reduceren tot op of onder dit niveau.

Geen groen licht voor melkgeldregeling

Via de melkgeldregeling zouden melkveehouders een referentie krijgen op basis van de jaarproductie in 2015 minus 4%. Vervolgens zou er een korting worden toegepast van 90% van de kale melkprijs op het volume melk dat boven deze referentie wordt geproduceerd. De melkgeldregeling verdwijnt, omdat daar vanuit Brussel geen groen licht voor komt, zo wordt gemeld. Definitieve duidelijkheid is er echter nog niet. Dit wordt volgende week verwacht.

Ondertussen draagt Zuivel NL op de website nog steeds informatie uit die gebaseerd is op de tot nog toe bekende situatie. Woensdag 25 januari is die informatie zelfs nog geactualiseerd, terwijl de uitgangssituatie al is veranderd. Ook de NZO verdedigt dat. Ze bevestigen wel dat het initiatief voor verdere regelgeving niet meer bij hen ligt.

Beide organisaties stellen dat ze vasthouden aan de oude informatievoorziening tot het ministerie met nieuwere berichtgeving komt.

Parkeren van jongvee uitgesloten

Het schrappen van de melkgeldregeling is volgens specialist Lubbert van Dellen van Accon AVM een positieve ontwikkeling. "Hierdoor heeft het fosfaatreductieplan betrekking op alle bedrijven met melkrundvee, ook bedrijven die geen melk leveren. Hierdoor is het parkeren van jongvee op relatienummers van jongveeopfokkers definitief uitgesloten. Ook wordt de uitvoering aanzienlijk eenvoudiger. Bedrijven kunnen namelijk gewoon vee afvoeren en hoeven geen rekening te houden met slacht-, dood- of exportverklaring of specifiek te kijken of het aanvoerende bedrijf in de GVE-regeling zit. Dit was in de oorspronkelijke plannen van de zuivel wel nodig."

Laatste reacties

 • veelust

  Spelregels veranderen tijdens het spel, begint zeker normaal te worden.
  Wat een zootje

 • alco1

  De oplossing is zo simpel!

  Twee jaar de helft van de veestapel insemineren met vleesras ( Blauw Bont)
  En we zitten al 300.000 GVE minder.
  En we hoefden maar 160.000 GVE. minder
  Hoeven we helemaal niet te korten in melkgeld en de knelgevallen kunnen ook netjes afgehandeld worden

 • JNJS

  Men noemt dit voort scheidend inzicht.
  Bedenk een maatregel, kijk hoe de sector hierop anticipeert.
  Verander de spelregels wanneer blijkt dat het in een ongewenste richting gaat.
  Dit werkt veel handiger dan op voorhand proberen de slimmigheid van de sector te ondervangen in wetgeving.

 • Vhouder

  beste alco dan halen ze de vaarzen uit het buitenland en de andere helft van de veestapel wordt geinsemineerd met gesekst sperma

 • jeannettedekker1

  Het is wel duidelijk. Dat het nog lang niet duidelijk is. Gepruts gebroddel weinig gevoel voor rechtvaardigheid.

 • deB.


  Over 2 jaar veel en veel te weinig melkvaarzen....

  Als je kijkt hoeveel BWB er gebruikt wordt, zijn we, gedwongen, compleet doorgeslagen!!!!!!!!!!!!!!

 • alco1

  V houder. Ik insemineer bijna alles al met BW.
  En wat is er mis met vaarzen uit het buitenland?
  Kun je net als van Drie met de kalveren mooi selecteren en laat je dus het risico van tegenvallers buiten de deur.

 • kschouten

  Als jongveeopfokker moeten we dus nog door een slecht jaar met slechte prijzen heen zien te komen Om dan volgend jaar eindelijk weer kostendekkend vaarzen te kunnen verkopen .Ik blijf dus gewoon vaarskalveren aankopen voor opfok.

 • wmeulemanjr1

  In Andere Europese landen mogen ze koeien melken zoveel ze willen?
  Daar geld geen onzinplafond en fosfaatrecht

 • jeannettedekker1

  Standstill van RFC zal ook wel discutabel zijn nu.

 • BoerHarm

  Hoe werkt dat met gegroeide jongveeopfokkers dan? Die kunnen ze toch niet korten op het melkgeld?

 • HJ O R

  LTO verder in het nauw, goede zaak!
  NMV proficiat.

 • alco1

  Goeie Boer Harm.
  Zou het ook niet weten.

 • euvelgoor

  hopelijk snapt lubbert van de dellen het nog steeds

 • driepint

  @boerHarm. DE NVWA handhaaft nu

 • leo,s vriend

  jeanette, nee hoor standstill heeft er niks mee te maken.

 • koster

  en hoe zit het met boeren die halverwege dit proces grondgebonden worden. Op basis van hoe de voorstellen nu zijn mogen we in 2018 meer dieren houden dan in 2017 en aan gezien onze koeien ook geen 9.600 L per jaar geven, leek ons de melkgeldregeling mooier.
  Verder een goed plan, want ik hoorde al volop creativiteit. En in dit geval kan ik daar niet zo om lachen. We moeten dit als hele sector dragen.
  Niet dat het nodig is overigens, de landbouw vervuilt lang niet zoveel als aangenomen, maar ja, dat schijnt geen punt te zijn in deze discussie

 • Mfb

  De spelregels veranderen doordat nog niets is vastgesteld. Logisch als een spel nog in ontwikkeling is.
  Hoe simpeler de regels hoe beter. Dus ook geen uitzonderingen.
  We moeten als melkveehouders mensen als Lubbert niet nodig zijn voor het kennen van de regels waaraan we ons zullen moeten houden. Dat is pas kostprijsverhogend. Als het aantal adviseurs in de landbouwsector eens zou kunnen halveren zou er heel wat geld in de sector kunnen blijven!

 • driepint

  Kip ei verhaal MFB. Als grondgebondenheid het uitgangspunt zou zijn van elke melkveehouder, dan waren adviseurs als van Dellen niet nodig geweest om die brij aan regelgeving uit te leggen

 • jeannettedekker1

  Leo. Lijkt me ook niet,zolang het tijdelijk is ,maar dan moeten ze wel hard kunnen maken dat er geen standstill is omdat die laatste kg melk te weinig oplevert. We mogen namelijk niet het aanbod inkrimpen om een hogere prijs te pakken. Dat zou misschien wel beter zijn maar daar gaat het niet om.

 • 0064376

  het is wel duidelijk dat het hele plan niks wordt

 • BoerHarm

  @ belsboerke. Dus boetes voor iedereen die over GVE norm gaat? Vleesveehouders, jongveeopfokkers en melkveehouders met meer dieren van 100, 101 en 102 op de UBN dan 2015? Hoeven ze helemaal geen fosfaatrechten meer in te voeren. Alleen wellicht verhandelbaar maken.

 • Mfb

  @boerharm; volgens mij was er op 2 7 2015 ook al te veel vee dus zal er nog wel gekort moeten worden.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.