Rundveehouderij

Nieuws 1984 x bekeken

Zuiveltender Algerije stuwt melkprijs Fonterra

De melkprijsstijging van Fonterra lijkt vooral een gevolg van een recente Algerijnse zuiveltender. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse Rural News Group.

Een econoom van ASB-bank, Nathan Penny, geeft aan dat de Algerijnse overheid in de laatste tender $3.500 per ton vollemelkpoeder en $2.500 per ton mageremelkpoeder betaalde. Deze prijzen geven de zuivelondernemingen vertrouwen. Een prijs van $3.500 wordt ook wel gezien als break-evenpoint voor de verkoop van vollemelkpoeder. Naar verluidt heeft Fonterra zo’n 25.000 ton vollemelkpoeder verkocht naar Algerije en 10.000 ton mageremelkpoeder.

Melkprijsverhoging verrassend

De flinke melkprijsverhoging van Fonterra, plus 2,5 cent naar 26 cent per kilo, kwam voor velen als een verrassing. De verrassing was niet zozeer dat de prijs omhoog ging, maar wel het moment waarop. De mededeling afgelopen week volgde nog geen maand na een eerdere verhoging eind augustus, terwijl Fonterra’s internetveiling (GDT) juist een pas op de plaats maakte met een bescheiden indexgroei van 1,7%.

Penny gaf eerder al aan voor dit seizoen uit te gaan van een Fonterra-melkprijs van omgerekend bijna 30 cent per kilo melk. De melkprijsverhoging bij Fonterra ziet hij als bevestiging dat zijn inschattingen kloppen. Wel tekent hij aan dat komende maanden de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland van grote invloed gaat zijn op de wereldwijde zuivelmarkt.

Bekijk het verloop van de melkprijs van Fonterra via Boerderij op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.