Rundveehouderij

Nieuws

Weinig groei afzet vochtige voeders

De afzet van vochtige voeders in de rundveehouderij bleef in 2015 met 2,5 miljoen ton vrijwel gelijk aan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV).

Binnen het pakket vochtige voeders, dat in de veehouderij wordt afgezet, is wel een verschuiving opgetreden. Er werd vorig jaar meer bierbostel en aardappelproducten afgezet, terwijl er vanwege een kleiner aanbod minder bietenperspulp en cichoreiperspulp beschikbaar was. De hoeveelheid perspulp lag met 719.500 ton 11% lager dan in 2014, voor cichorei was dat met 16.500 ton zelfs 52,8% lager. De afgezette hoeveelheid bierbostel steeg met 13,4% naar 603.250 ton.

Fors meer maisglutenvoer

Maisglutenvoer maakte een forse afzetstijging door met 26% naar 153.000 ton. De afzet van aardappelpersvezel, aardappelstoomschillen en aardappelsnippers steeg met 14 tot 17%. Aardappelzetmeel werd echter minder ingezet op rundveebedrijven. Die afzet daalde met 28,5% naar 32.000 ton. Tarwegistconcentraat maakte in 2015 een minimale stijging van 1% naar 256.550 ton door.

Groeiende aardappelverwerkende industrie

Belangrijke oorzaak voor het gestegen aanbod van de meeste producten ligt volgens de OPNV onder andere aan een groeiende aardappelverwerkende industrie. Daarnaast is de afzet van vochtige producten interessant voor de verwerkende industrie, omdat dit bespaard op droogkosten en de bedrijven daardoor hun CO2-doelstellingen gemakkelijker behalen.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.