Rundveehouderij

Nieuws 34 reacties

Faillissement megagroeier Jonkman vernietigd

Het faillissement van maatschap Jonkman in het Overijsselse Mariënheem is vernietigd. Dat heeft rechtbank Overijssel bepaald.

Het faillissement werd afgelopen week door een niet nader genoemde partij aangevraagd. Waarom de rechter de faillissementsaanvraag heeft vernietigd is niet bekend. Duidelijk is wel dat andere schuldeisers niet blij waren met de aanvraag. Veenhuis Machines, Schrijver Stalinrichtingen en Bosma Melktechniek lieten eerder dit jaar nog beslag leggen op een aantal percelen van de maatschap.

Regeling getroffen

De raadsman van genoemde partijen laat echter weten dat de bedrijven inmiddels een regeling met het melkveebedrijf hadden getroffen. Zij zouden in ieder geval niet de partijen zijn die een faillissement hebben aangevraagd.

De familie Jonkman liet eerder deze week weten niet op het uitgesproken faillissement te willen reageren. Wel meldde de curator in de Stentor dat de familie verzet zou aantekenen. Dat verzet is nu dus door de rechter gehonoreerd. Betrokken curator Ali Ben Daoued is tot op heden niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij weten dat het faillissement een gevolg zou zijn van hoge financieringslasten in combinatie met de introductie van fosfaatrechten en langdurig lage melkprijzen.

Laatste reacties

 • koestal

  Dan maar weer volop melken

 • Nick1983

  Moeten we dit nu uitgebreid in de media behandelen? Compleet met alle details en dergelijke?

 • Grassmastre

  Ze wilden toch graag publiciteit, nou dan ook als het wat minder gaat. Bladen staan al jaaaren vol met succesverhalen, dan ook eens de andere kant van de medaille.

 • hooghoes

  Jammer er is melk zat in nl

 • Irene Muskee

  Waarom moeten we iemand z'n ondernemerschap misgunnen en er behagen in hebben dat dit misgaat. Komen we met z'n allen niet enorm veel melkgeld tekort en doen we met z'n allen netjes de rekening betalen binnen 14/30 dagen . Kijk eerst bij jezelf voordat je commentaar geeft. Dit is een gevolg van onbetrouwbare politiek die behoorlijk links georiënteerd is (Rusland,Fosfaat enz) hier kun je geen langjarige visie als ondernemer oploslaten , dit alles is korte termijn denken.

 • g.g

  Irene Muskee, dit heeft helemaal niets met misgunnen te maken.(althans bij mij)
  Als je zo onbezonnen investeert , is de kans op een misser nou eenmaal veel groter.

 • newholland1

  Helemaal mee eens Irene Muskee

 • richard3

  Kijk, en dan is 'boerderij' er weer als de kippen bij. Toen het faillissement werd uitgesproken lazen we er niks over, maar nu het net na tien minuten is vernietigd meteen weer een reportage. Nee, de grootheidswaanzinjournalistiek van 'boerderij' kent duidelijk geen grenzen. Het is duidelijk, Jonkman is DE ondernemer en zijn bedrijf is DE toekomst. Aan alle veehouders in Nederland; zo hoor je een bedrijf op te zetten en te runnen, ietsje minder is totaal niet aan de orde!

 • lepercheron 46

  Irene Muskee; Dit is niet misgunnen, maar een uitstel van executie, Vroeg of laat gaat dit bedrijf naar de kloten. Geen grond in verhouding tot het aantal koeien.

 • melkveehouder .

  Ook ik ben het eens met Irene Muskee. Niet omdat ik voorstander ben van deze schaalgrootte in Nederland, maar omdat ik me stoor aan de opmerkingen dat hier sprake zou zijn van onbezonnenheid en meer van dat soort termen. Makkelijk dat afbranden achteraf. Als iedereen er zo negatief over had gedacht, dan vraag ik me af waarom er 7000 mensen naar de open dag zijn geweest.

 • g.g

  Ik houd mijn hart vast , en schrik van de reacties zoals hierboven.Ook een melkveehouder.........

 • HenriBusger

  Ouders failliet, zoon (of dochter) gaat door met een "schone lei".... Dit gebeurt soms en is niet goed te praten... Maar nu het faillissement is vernietigd, zou dat toch moeten betekenen dat het bedrijf alsnog de schulden moet aflossen, dwz de afnemers betalen? Of zie ik dit verkeerd?

 • hendruk

  Uiteraard moet er gewoon betaald worden. Er staat ook dat er afspraken zijn gemaakt met de schuldeisers. Maar als de toeleverende bedrijven niet het faillissement hebben aangevraagd, wie dan wel? De bank? Omdat zij zagen dat er beslag was gelegd op gronden?

 • rub2

  Feit blijft dat de 3 hierboven genoemde leveranciers al betalingsregeling hebben getroffen. Niet echt een teken van een kloppend financieel verhaal. De oplevering van de stal al niet kunnen betalen.

  Ze hebben er zelf voor gekozen om 480 koeien te bouwen, het schaalvoordeel zou toch zijn voordeel opleveren waarom begin je er anders aan? In Nederland gaat die vlieger niet op, klaar uit.

 • haj146

  Richard 3 je praat poep. Ook dat konden we lezen hier op de site. Verder eens met Irene Muskee. Het is bij iedere boer crisis op moment. We komen allemaal dik tekort door onze linkse onbetrouwbare rot overheid.

 • Edje2

  IK gun niemand het slechtste, maar eigenlijk ben ik wel blij dat dit bedrijf mislukt.
  Als je een groot bedrijf als dit wilt ga dan in godsnaam naar het buitenland maar hier in nederland past dit niet.Ik melk zelf 70 koeien met eigen grond en heb een goede boterham,waarom wil jonkman zoveel?

 • richard3

  Jij bent zeker ook zo'n megagroeier die de melkprijs naar beneden heeft gemolken en niet extra heeft betaald voor de grote investeringen in extra verwerkingscapaciteit.

 • boerke brabant

  gaan we nu alles en iedereen de schuld geven van de crisis in de melkveehouderij, behalve ons zelf ?

 • Bertens

  Er is in ieder geval iemand die in het voortraject niet goed heeft nagedacht. Ik wijs naar de ondernemer en/of diens adviseurs en in meerdere maten naar de financier. Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal.

 • Jan van het Zand

  Deze ondernemer heeft een heel hoog risico genomen. En een eventueel laag inkomen is niet de schuld van de overheid. En daar zijn veel boeren het mee eens.

 • Irene Muskee

  Wie en wat zijn de drive geweest om naar meer en efficiënter melk produceren? Juist, alle zuivelverwerkers bouwden 30 -50 % extra verwerkings capaciteit bij en een aantal nieuwe verwerkers op de markt , dit allemaal met de gedachte en eigen prognose's en visie's er komt meer vraag naar melk + 2% groei van de wereld bevolking. Met deze visie zijn we door zowel LTO , Banken en politiek op het verkeerde been gezet. Hoe is het mogelijk dat we met zo'n zwalkend overheids bedrijf een duidelijk en heldere toekomst visie kunnen creëren. Er word van de superondernemers een duidelijke toekomstvisie gevraagd (10-15 jaar)hiermee worden we in het onderwijs al mee grootgebracht en als politiek dan elke 2 jaar nieuw beleid krijgt is hier toch geen goede basis voor een goed ondernemersplan , en dan durven we nog te zeggen dat het risico bij de ondernemer ligt. Laat de politiek (links enz....) zo al onze ondernemers waar we zgn . trots op zijn het land uitjagen , want we zitten op te dure grond ,we stinken en zorgen voor landschaps vervuiling is toch wel duidelijk.
  Als we het over de intensieve bedrijven hebben zijn juist die bedrijven die het goed doen qua efficiëntie in voer en mineralen.

 • teunisenwilly1

  Helemaal met Edje 2 eens.Wij als gezonde grond gebonden melkveehouderij zullen nu ook nog gekort worden voor die grote gekke groeiers zijn de oorzaak van het fosfaat overschot en niet de regering. LTO is mede de oorzaak met zijn gebulf om de grote groeiers de had boven het hooft te houden. Heb VVD gestemd maar over weeg maar GroenLinks te stemmen. in Frankrijk laten de gewone boeren de tank auto leeg lopen van zoon grote groeier ,worden ze hier nog de hadden boven het hoofd gehouden. Om het EU geld in biovergisters te steken . En als die er te veel komen word ook de derogatie af gepakt. Maar daar hoor je LTO niet over, die verrassing krijgen we volgend jaar te horen .Of snapt LTO dat niet .Of wil het niet horen. Romijn is allen voor zij eigen togo besig om ook nog rechte te klemen voor uit geschaard vee. Stuur hem naar het aanrecht daar hoort hij thuis. Kan hij daar soep koken kan hij minder kwaad doen. Extensieve scharen geen vee uit, veel te bang voor ziekte insleep.

 • eg wel

  Volgens het blad "melkvee" is vandaag pas de uitspraak.
  http://www.melkvee.nl/economie/nieuws/9551/onduidelijkheid-rond-faillissement-jonkman

 • Nick1983

  Nu lees ik elders weer dat de rechtbank vandaag pas uitspraak doet. Als dat waar is, dan is dit bericht van Boerderij 1 grote bullshit dus...?

 • oorspronkelijk

  niet elke 2jaar nieuw beleid
  dit beleid is een uitbouw van de in 1986 aangenomen mestwet
  het probleem is meer dat mensen niet de verantwoordelijkheid nemen
  die ze door minder overheid dominantie kregen
  er is een fosfaat plafond en p.a.s. afgesproken
  door dit niet als begrenzing te zien kun je in de problemen komen

 • Jan van het Zand

  En vandaag, donderdag 15-9-2016, de uitspraak van de rechter......????

 • T,Wissink.

  waarom meebetalen voor de melk fabrieken om uit te breidden laat die grotte jongens lekker zelf doen

 • klaas.van.der.horst1

  Even ter verheldering: op diverse fora wordt gemeld dat Boerderij fout zit met dit bericht. Dat is niet zo. De rechtbank had gisteren alleen nog niet mogen melden wat ze nu bevestigt: het failissement is idd vernietigd.

 • raika

  Nu met slechte melkprijs gaat het wel heel snel bergafwaarts!!

 • gjh

  fam jonkman wilde graag in het nieuws. Nu lukt dat aardig zo te lezen . De ene keer naar de klote en dan weer niet. Ben benieuwd hoe de stand over 2 weken is.

 • koestal

  Het is een kwestie van tijd,of ze dit volhouden !

 • gerardus1

  Volgens mij trekt de fam. aan een dood paard .

 • Mfb

  @Irene Muskee De melkverwerkers bouwden zoveel bij omdat de boeren aangaven zoveel meer te gaan melken. Het is niet andersom gegaan...
  Wanneer je financiering op groei is berekend heb je fout gegokt.
  Wanneer je voor de geleidelijke groei hebt gekozen met bijpassende financiering dan heb je het goed gedaan. Hoort ook bij het ondernemersschap.
  Voor de sector zou het wel goed zijn dat er wat meer van deze groeiers kapot zouden gaan. Dat scheelt de rest weer korting op de fosfaat.....

 • geen boer

  deze ondernemer heeft gi-gan-tisch veel risico genomen en wordt op zijn best de komende 20 jaar net levend genoeg gehouden door schuldeisers om hen af te betalen. Geen fijn vooruitzicht maar wel terecht. Slechts een echt langdurig hoge wereldmarktprijs gaat hen verlichting brengen, maar is de kans daarop? Ondertussen zijn ze aangeschoten wild, alles moet vooraf betaald worden waardoor je heel moeilijk van de plaats komt. Een leven lang sappelen en rente op rente betalen, wellicht beter voor henzelf dat de stekker er nu uit gaat....

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.