Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Tientallen melkveehouders stappen over naar A-ware

Kaasmaker Royal A-ware trekt vele tientallen nieuwe leveranciers aan. Dit bevestigt operationeel directeur Robert van Ballegooijen.

De onderneming heeft in de voorgaande jaren zo'n 300 melkveehouders aangetrokken, maar kan prima meer melkveehouders gebruiken. Als reden noemt het dat er flinke kaasorders zijn geplaatst en A-ware meer kaas van eigen boeren wil.

Goede uitbetaling zorgt voor wachtlijst

Om aan melkveehouders te komen, hoeft A-ware nauwelijks moeite te doen. Vorig jaar was er al een wachtlijst en de belangstelling is de laatste maanden alleen maar groter geworden. Dit heeft zonder meer te maken met de lage melkprijs bij met name DMK/DOC Kaas. Ondanks de prijsverhoging van €2,28, die DOC Kaas voor september in het vooruitzicht stelt, is het verschil in uitbetaling €3,00 tot €4,00 per 100 kilo, afhankelijk van het volume melk en eventuele extra zaken, zoals weidegang. Daarbij is A-ware in de voorbije maanden sneller met de markt mee omhoog gegaan.
A-ware maakte 31 augustus een melkprijs bekend van €27,71 per 100 kilo, bij 1,1 miljoen kilo. Bij DOC Kaas is de melkprijs bij hetzelfde volume en inclusief duurzaamheidstoeslag €24,06 per 100 kilo.

Strikte regels voor overstappers van DOC Kaas naar A-ware

Melkveehouders die nu willen overstappen van DOC Kaas naar A-ware, moeten wel rekening houden met een opzegtermijn van 2 jaar en moeten ook de ongeveer 2 cent per kilo terugbetalen aan DMK. Dat is van de fusiepremie van €20 miljoen, die is betaald op voorwaarde dat boeren nog 2 jaar blijven. Bij eerder opstappen krijgen leveranciers bovendien een boete. Volgens A-ware zijn er echter boeren die dit allemaal voor lief nemen.

Eén reactie

  • koestal

    2 jaar wachten is wel lang

Of registreer je om te kunnen reageren.