Rundveehouderij

Nieuws 51 reactieslaatste update:14 nov 2016

Strijd om melkveehouder is weer volop ontbrand

Het perspectief van slinkende aanvoer en onvrede bij DOC zorgt voor drukte op de transfermarkt. A-ware, Vreugdenhil en anderen zijn beschikbaar.

Niet FrieslandCampina, maar andere verwerkers strijden opeens weer volop om de melkveehouder. Wie wil overstappen, heeft weer keuze: A-ware, Vreugdenhil, Farmel.

Strijd om boer lijkt verrassend met idee van overvoerde zuivelmarkt

Met zorgen om een te hoge melkproductie vanwege de fosfaatuitstoot en bij velen nog het idee van een overvoerde zuivelmarkt in het achterhoofd, lijkt zo'n strijd verrassend; maar wie even iets verder vooruit kijkt, ontwaart de logica.

Na het einde van de melkquotering leek het er even niet meer zo toe te doen hoeveel melkveehouders er bij een bepaalde verwerker zaten. Per melkveebedrijf leken de groeimogelijkheden even onbeperkt. Al gauw kwam het fosfaatplafond echter scherp op het netvlies en het dreigende verlies van de huidige derogatie (250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare gras en 80% gras per bedrijf). Hierdoor moeten veel bedrijven terug in melkproductie (in ieder geval op korte termijn).

Verwerkers moeten voldoende melkveehouders houden

Voor verwerkers is het dus zaak ook voldoende melkveehouders te houden, want ze hebben productiecapaciteit gebouwd of willen bijbouwen, en ze hebben hun markten te bedienen. Bedrijven als Royal A-ware en Vreugdenhil anticiperen op de situatie over anderhalf jaar. Melkhandelaar Farmel neemt ook nog steeds boeren aan, maar meer mondjesmaat.

Veel overstappers komen van DOC Kaas

De melkveehouders die ze aantrekken, komen meestal bij DOC Kaas vandaan. Dit bedrijf zucht ook bij DMK onder een sterk achterblijvende melkprijs. Voor oktober komt die uit op 26,84 cent. Dat is 4 cent onder het gemiddelde voor die maand.Veel DOC-leden willen weg.

Opnieuw groot aantal DOC Kaas-leden over naar Royal A-ware

Het grootste aantal opstappers vertrok naar concurrent A-ware. Een deel van deze overstappers levert al aan A-ware, anderen moeten nog fysiek overkomen, maar hebben wel al getekend voor de overstap. De rente over de boete voor versneld overstappen wordt soms gefinancierd door de aannemende partij, vertellen boeren. De animo om over te stappen was in augustus/september zodanig dat A-ware het niet meer individueel aankon en een massa-bijeenkomst belegde. Saillant is dat ook ledenraadsleden van DOC overgaan, die vorig jaar nog vol overtuiging voor DMK gingen. DOC Kaas en A-ware willen geen van beiden inhoudelijk reageren.

De animo om over te stappen was zodanig dat A-ware het niet meer individueel aankon en recent een massa-bijeenkomst belegde.

Sinds kort kunnen de DOC'ers en anderen ook kiezen voor Vreugdenhil. Er zijn ook andere boeren die willen overstappen, zelfs bij FrieslandCampina. Bijvoorbeeld om ledengeld contant te maken.

Laatste reacties

 • f.j.post1

  Jemig klaas, dat je geen fan bent van doc dat wist iedereen al wel maar dat je journalistieke onafhankelijkheid zover verloochend als met dit stuk dat had ik niet van je verwacht. Misschien is het wat om stuk nog een keer door te nemen en dan met feiten en namen, dat is namelijk wat journalistiek is. Je kunt ook het stuk nog wat meer aandikken en dan plaatsen onder “opinie” dan weten we iig dat je het zelf verzonnen hebt en niet wat met onafhankelijke journalistiek te maken heeft. Groet frank post

 • schimmel2

  Beste Klaas van der Horst,

  wederom een artikel over DOC Kaas dat is gebaseerd op onwaarheden en daarnaast zeer suggestief is. Meerdere malen hebben we u en uw hoofdredacteur verzocht om correct en op basis van feiten over DOC Kaas te publiceren. Helaas blijkt dit lastig voor Boerderij.

  Arjan Schimmel, voorzitter DOC Kaas

 • klaas.van.der.horst1

  Beste heer Schimmel, de feiten liegen er niet om.

 • alco1

  Ledenraadsleden van DOC die vol overtuiging gingen voor DMK ook vertrekken.
  Het moet toch niet gekker worden.

 • klaas.van.der.horst1

  nog even @f.j post. Ik heb niets tegen DOC Kaas op zich. Wel heb ik me kritisch opgesteld over meerwaardebeleid en het besluitvormingsproces rond de fusie.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • dayo

  @richard3 helemaal gelijk maar je reactie zal wel verwijderd worden..... zo is boerderij ook wel weer

 • martijn.ter.horst1

  @richard3 en @dayo: inderdaad. Zulke reacties verwijderen wij. Zie http://www.boerderij.nl/Spelregels/ voor de spelregels om te reageren op artikelen.

 • daan1908

  Geachte Heer Schimmel , feit is dat jullie gewoon 5 cent te weinig betalen ten opzichte van de concurrentie , niets meer en niets minder . De rest spreekt voor zich . Trouwen als de feiten anders zijn publiceer ze , zal iedereen reikhalzend naar uitkijken .

 • boergert

  De realiteit is dat de melkprijs voor oktober van doc tegen de 27 ct loopt heb ik zojuist gelezen, wat heeft het voor zin om iets te verzinnen als je weet dat de publicatie van de melkprijs er aan komt? het betekent nog steeds 2 a 3 ct onder sommige anderen, maar in de huidige stijgende markt kun je geen goede vergelijking maken bovendien hebben DOC leden eerder dit jaar gelukkig ruim 2 ct per liter ontvangen uit de overnametransactie. (diegenen die weg gaan mogen dat weer inleveren heb ik begrepen) voorlopig loopt DOC in met al 2 maanden op rij een hogere stijging dan veel anderen. Nog geen reden voor tevreden achteroverleunen maar ook geen reden om de zaak zo negatief weer te geven.

 • Het Musschennest

  Na 50 jaar abonnement Boerderij opgezegd! Bedankt klaas!

 • Colusdijk

  22 cent voor september +3 cent=25 cent october
  wie liegt hier

 • f.j.post1

  Mooi dat je reageert klaas, houdt de discussie wat levendiger, en ja het klopt jij hebt inhoudelijk ook wel sterke stukken over doc geschreven maar dat was voor dat jan je in de zak had. Je schrijft in reactie op arjan dat “de feiten er niet om liegen” maar is het nou een feit dat de helft heeft opgezegd of is dat een schatting, en als het een schatting is.. hoe schat je dat dan in?? Groet frank post

 • Gerd

  Bei 4%Fett 25,2 plus 0,8 Logistik u.Milkmaster für Oktober.
  Ammerland 28 cent für Oktober.

 • richard3

  Wat een arrogante klootzakken zijn Martijn en Klaas van der Horst. Trouwens hoe weten jullie dat DOC bijna de helft van haar leden kwijt is?

 • richard3

  Vader en zoon, zielige figuren die geboren zijn om een ander zwart te maken, veel succes in de toekomst, totdat het noodlot toeslaat

 • ljdekker

  Degene die niet aan RFC levert en op het gebied van fokkerij geen zaken doet met CRV is in de ogen van "De Boerderij" altijd in het nadeel. Deze subjectieve houding van de redactie heeft ons doen besluiten om het blad op te zeggen en we hebben het nog geen dag gemist! Berichtgeving rondom DOC kaas is altijd met een negatieve ondertoon waarbij mij het het gevoel bekruipt van "wij" en "zij".

 • ljdekker

  En daarnaast de kinderachtige reactie van dhr. van der Horst om 17.12 straalt geen professionaliteit uit!

 • RGS9C5J3

  Martijn en klaas wat betaalt jan jullie of mag je een keertje met m mee naar amsterdam. Ja ik suggereer net als klaar iets !!!!!!
  Vrouw van jan heeft een hekel aan grote vrachtwagens die voorbij komen,
  ziet liever paard en wagen. Of een ezel klaas.

 • janenminie1

  Als je in 2 jaar bij DOC een ton minder melkgeld krijgt t.o.v. F.C. gaan je de ogen vanzelf wel open. Ze hebben een moderne fabriek gebouwd,waar bijna geen personeel meer nodig is ,en vervolgens zijn de ambachtschool jongens in de directie gekomen die geen verstand van handel hebben en niet opgewassen zijn tegen de retailers

 • klaas.van.der.horst1

  @Frank. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Er zijn op dit moment al zo'n 300 ex-DOC-cers bij A-ware. Sinds het melkprijsdal van dit jaar zijn er nog heel veel bij overgekomen (al geldt vaak nog de opzegtermijn van 2 jaar). Dat kun je ook lezen in diverse berichten die A-ware naar buiten heeft gebracht. Het is verder een redelijk publiek geheim dat er onlangs een grote bijeenkomst is geweest bij A-ware in Heerenveen, waarbij ruim honderd DOC-leden zijn uitgenodigd en rondgeleid. Ze komen zo goed als allemaal over. Met het naderen van de datum van 1 oktober wordt de drukte in Heerenveen alleen maar groter.
  Eigenlijk observeer en luister ik alleen maar. Vervolgens trek ik mijn conclusies.
  En laat helder zijn: ik gun elke melkveehouder een goed inkomen.

 • dayo

  @richard het is klaas van der horst en martijn ter horst dus denk geen vader en zoon, maar werken beide wel bij een blad wat schrijft wat de adverteerders willen, maar naar aanleiding van dit weer negatieve DOC artikel met pro A-ware toon heb ik ook vandaag mijn lidmaatschap op gezegt, zou zeggen succes Klaas en doe vooral de groeten aan Jan A

 • richard3

  Dus dat is de helft? Lagere school sukkel

 • klaas.van.der.horst1

  Over de prijzen: Een Duitse boer meldt dat DMK voor oktober 25,2 cent per liter melk betaalt, plus 0,8 cent toeslag voor logistiek en milkmaster.
  Voor DOC Kaas in Nederland wordt de oktoberprijs bij 700.000 kilo melk €25,76, bij 1,1 miljoen kilo is het €26,17. ex btw en na aftrek van 5 cent voor Zuivel NL.
  Voor weidegang en duurzaamheid kan er nog €1,00 bij komen.

 • rub2

  Jeej wat een discussie hier op de man! Volgens mij is het heel simpel, als je aan doc levert hoef je de afgelopen 5 jaar niet trots te zijn. Continu een lagere melkprijs vangen is ellendig en helemaal als deze onder de kostprijs schiet.

  Het enigste wat doc kan doen is laten zien dat ze haar leden een betere prijs kunnen betalen, dit lukt ze blijkbaar niet. Nou heel simpel dan lopen de leden weg.

 • richard3

  Klaas w.ord.t ges.chor.st, als er op de man wordt gespeeld kan ik dat ook, al jarenlang DOC de grond intrappen, bekijk het in 2020 en dan een gemiddelde vanaf 2010.

 • alco1

  Rischard. Het lijkt wel of je Klaas ziet als verantwoordelijke voor het DOC debacle.
  Ik zou de hand maar in eigen boezem ( bestuur) steken.

 • eg wel

  Misschien kan vergaderboer er nog een schepje bovenop doen.
  ONAFHANKELIJKE krant voor de ondernemende boer.

 • Gerd

  de verschill bedragt 5,5 cent/kg toen Ammerland.......

 • richard3

  Wat maakt mij het nou uit, ik lever aan Leerdammer

 • geen boer

  volgens mij is het altijd onverstandig wanneer de auteur zich mengt in de forumdiscussie. Dan krijg je zulke 'discussies'.
  Totaal niet interessant, next!

 • J.W. de Kloet

  al sinds 2009 betaald doc minder als andere fabrieken en zeker in Duitsland waar ze de boeren op deze manier naar de klote helpen. En de fusie is een gootte leugen geweest daar hebben alleen een aantal heren in de top flink hun zakken meegevuld. ieder nederlandse boer in duitsland wist heel goed dat een fusie met dmk een ramp zou worden. daarom heb ik ook tegen gestemd.
  wordt tijd dat Schimmel en ze mannen het hele spul maar overdoen naar A-ware.
  Dan overleven we het misschien nog. En kunnen hun beter iets gaan doen waar ze misschien wel goed in zijn.

  geschreven in naam van een Doc boer in Duitsland

 • hansvanbergen

  Als ik me goed herinner stemde 85% voor de fusie. Alle duitse leden waren al tegen dus hebben maar een paar NL leden voor gestemd. Toch heeft iedere doccer die je er over spreekt voor gestemd. Of gelogen of PWC heeft gerommeld met de stembriefjes.

 • hansvanbergen

  Als je nu nog weg moet bij de doc maak je wel een denkfout. Doc komt lang zij met hun melkprijs bij Farmel/Leerdammer/Nemelco. Verschil met doc en Farmel is dat doc een cooperatie is en dus ALTIJD uitbetaald. Hoe laag die prijs ook is. Dat is een zekerheid voor de bank. Zij hebben dan altijd hun r&a. De andere bedrijven gaan nooit meer betalen dan doc maar je neemt wel meer risico.

 • hansvanbergen

  Ik zie overigens Piet Boer nog niet zo snel op deze manier reageren op een artikel. Om te laten zien dat ik in ieder geval wel positief tegenover doc sta bied ik het doc hoofdbestuur een cursus omgang met de media aan met duizend euro korting.

 • daan1908

  Hans je kunt ze beter een cursus ondernemen aanbieden , maar gezien de ontwikkelingen van de laatste 10 jaar is dit 11 jaar te laat .

 • Colusdijk

  Als doc net zo goed was in kaas verkopen,als in leugens, dan zouden we nu een tientje de liter beuren

 • J en M

  Waar kan ik die ruime derogatie van 250 kg N ophalen? Zitten hier inmiddels al een paar jaar op 230 kg N. (En de nieuwe, mocht die er doorkomen, word nog een stuk lager!!)

 • rub2

  Richard3 wat is er aan het handje? Slechte maisoogst gehad?

 • Farmer4life2

  Duidelijk te lezen dat er veel frustraties zijn omtrend DOC.

  DOC gaat eraan, punt. Dus moesten ze fuseren.
  A-ware is altijd degene geweest die dit heeft bewerkstelligd. Op dit moment loopt de fabriek nog 24/7 omdat RFC verwerkingsruimte bijhuurdt.

  Er zijn veel leden weggegaan en logisch... de meesten wel naar A-ware. Ik snap dan ook de frustratie van boeren die blijven en Misschien wel niet interessant genoeg zijn voor andere melkverwerkers.

  Feit blijft dat de fusie ideeën prima waren, maar niet met dmk. Beter was een Nederlandse partij en eigenlijk was A-ware de meest geschikte.

 • Bennie Stevelink

  @Farmer4life, A-ware is toch een volstrekt onmogelijke fusiepartner. Die wil zo veel mogelijk winst maken voor zichzelf. Dat doen ze op twee manieren: de kaas zo duur mogelijk verwaarden en de melkprijs voor de boer zo laag mogelijk houden. Hoe wil je bij A-ware als fusiepartner een melkprijs vaststellen? Je denkt toch niet dat je A-ware zo gek kunt krijgen om de melkprijs te koppelen aan die van Cono, Rouveen of FC?

 • zon

  Ik ben geen koeienboer maar ik heb het idee dat er velen al geen melk meer zouden leverden wanneer er geen coöperaties meer waren in de melk.
  Om de eenvoudige reden dat coöperaties wel melk ophalen van leden en particulieren die plicht niet hebben.

 • BO(skabout)ER

  Ik snap niet dat de boerderij alle artikelen over DOC maar toelaat. Elk DOC lid, inclusief mij weet dat DOC de eerste jaren naar de fusie niet direct de hoogste melkprijs zal geven. DMK heeft een strategie die als het goed is elk jaar wat meer zijn vruchten zal afwerpen. Leden die nu toch weg lopen bij de fabriek snijden zich zelf vroeg of laat in de vingers.

  Ik zie de toekomst goed tegemoet, het is wel te hopen dat er meer leden zoals ik denken. Samen staan we sterker.

 • hansvanbergen

  @Bennie A Ware volstrekt onmogelijke fusiepartner? Wel? En DMK dan? Ik weet niet of je het artikel goed gelezen hebt maar de helft van de leden is/gaat weg! Stel dat dit een derde blijkt te zijn dan is dit dramatisch voor de doc! Bij een fusie met a ware had dit niet gebeurt dan hadden de doccers nie naar a ware gekund. @Boskabouter jouw voorstel kan niet. Je kunt niet verlangen van veehouders dat ze jarenlang zo weinig ontvangen dat houden ze niet vol.

 • alco1

  Hans. Wat je nu zegt.
  Kan ik dat ook ergens lezen toen de fusie nog moest plaats vinden?

 • hansvanbergen

  Dan kun je zeker! Ik veelvuldig gewaarschuwd voor een fusie met een bedrijf wat slecht uitbetaald

 • Farmer4life2

  @bennie
  Wat een geloof in de coöperaties.
  Als men melk wil verwaarden, dan dient men melk te verkrijgen en te verwerken.

  A-ware geeft een hogere melkprijs als DOC. Ze doen het zelfde, maken kaas en proberen deze te verkopen... DOC kon de kaas minder goed kwijt, lees; geen rendabele afzet kanalen.

  Als ik koeien wil melken dien ik er ook voer in te gooien etc. Danone is ook geen coöperatie. Zij doen het ook niet verkeerd. Vergeet niet dat RFC begin dit jaar nog 100 leveranciers heeft gedumpt in België.

  Ja, dit kan niet bij leden. Maar deze betalen er ook voor. De komende jaren wordt RFC steeds strenger qua eisen. Weidegang? Het is vrijwillig verplicht.

  Ik vind dan men RFC verplicht moet stellen niet een lagere melkprijs te mogen uitbetalen dan kostprijs. (34,5 cent) dit vind ik namelijk niet duurzaam.....

 • koestal

  Een fusie mag maar niet zo van de NMA,maar massaal overstappen mag wel,moeilijker kunnen ze het niet meer maken

 • Leuk verhaal en reacties. Als we er nu eens ietwat zakelijker mee omgaan. A-ware moet de fabriek vol krijgen en kon dit lang doen door op de spot-markt melk te kopen. Dat was voor een tijdje interessant. Nu is de spotmarkt bijna 40ct. Natuurlijk kunnen ze nu wat hoger van de toren blazen. Komt ook weer een andere tijd en dan ?

 • klaas.van.der.horst1

  Twee alinea's in dit artikel zijn aangepast en waar mogelijk ook verduidelijkt. Dit mede naar aanleiding van nieuwe informatie. Exacte cijfers over het totale aantal vertrekkers/overstappers blijken erg moeilijk te verifiëren.

 • Firma Vellenga

  Wij leveren aan Friesland Campina, zijn ook naar de bijeenkomst bij A-ware in Heerenveen geweest. De sfeer was er zo prettig. Geen arrogantie gewoon een hand van de directeur bij binnenkomst. Helaas zitten wij ook met de opzeg termijn bij Friesland Campina maar wij zijn er dus 1 die wel wil overstappen. Hoewel Friesland Campina net met het nieuws kwam dat ze per december 2018 een nieuwe koers gaan varen... Wel wat laat, maar we zijn benieuwd waar ze mee komen.

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.