Rundveehouderij

Nieuws 58 reactieslaatste update:19 sep 2016

FrieslandCampina mikt op nieuwe productiebeperking, vanwege fosfaat

FrieslandCampina stimuleert de leden om de melkaanvoer te beperken, met als hoofddoel om minder fosfaat te produceren. Vanaf 1 oktober tot en met 31 maart kunnen ze 10 cent per kilo minder geleverde melk beuren, met een minimum van 2.000 en een maximum van 40.000 kilo.

Het besluit van de coöperatie is zaterdagmorgen besproken met alle districtsbestuurders en die hebben daarmee ingestemd.

Met de stap hoopt FrieslandCampina meer 'body' te geven aan de 'Hogan-regeling' van de Europese Unie, die ook binnenkort start. Na de jaarwisseling kan een deel van de €23 miljoen nationaal te verdelen EU-geld de bijdrage van FrieslandCampina aanvullen, hoopt de coöperatie.

FrieslandCampina wil 'vaart maken met fosfaatreductie en signaal afgeven'

Doel van de regeling is 'vaart te maken met de fosfaatreductie en zo ook een en een signaal af te geven', aldus FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer. "We zitten al ongeveer een jaar boven onze fosfaatreferentie en willen koste wat kost voorkomen dat we de derogatie (van de Nitraatrichtlijn) verliezen."

Andere NZO-leden zijn geïnformeerd, doen niet mee

Vrijdagmiddag heeft FrieslandCampina de andere leden van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) geïnformeerd. Die doen echter niet mee. Volgens Boer mag afstemming over productievermindering overigens ook niet.

De andere NZO-leden doen niet mee. Afstemming over productievermindering 'mag overigens ook niet', aldus FrieslandCampina.

De regeling moet los worden gezien van de '2-cent regeling' van eind vorig jaar-begin dit jaar. Toen werden boeren gestimuleerd minder melk te leveren omdat FrieslandCampina onvoldoende verwerkingscapaciteit had.

FrieslandCampina trekt €15 miljoen uit voor de regeling

FrieslandCampina trekt een bedrag van in totaal €15 miljoen uit voor de regeling. Daarmee kan in totaal 150 miljoen kilo melkproductie worden verminderd. Als referetieperiode geldt het tijdvak van 20 augustus tot en met 17 september. Wie dat heel ongunstig uitkomt, mag een andere (aangegeven) referentieperiode kiezen

Laatste reacties

 • ........

  alweer herverdeling van melkgeld....

 • ........

  lijkt wel verdacht veel op het gedachtegoed van DDB,ze zallen het wel ontkennen,oo..nee mag ik niet zeggen..

 • ........

  hebben ze wel overleg gehad met de vakgroepvoorzitter melkveehouderij,die zal er wel schande van spreken,geld krijgen voor niets doen.....

 • ........

  komen ze alweer met nieuwe referenties......

 • Zuperboer

  Wat van Dam niet lukt omdat hij (en zijn ambtenarenkorps) trager zijn dan dikke stront, dat moet dan maar uit de sector zelf komen. Ik vind het in ieder geval van realiteitszin getuigen dat FC initiatief neemt en voor wie toch terug moet in aantallen per 1.1.17 kan dit een extra zetje zijn. Dit had eigenlijk wel vanuit de politiek geregeld moeten worden, maar de grachtengordel staat bekend om veel geblaat en weinig wol.

 • ........

  ff met mn buurman overleggen dat hij niet meedoet en meer levert en ik minder of anders om

 • ........

  zwalkbeleid dus....

 • Trot

  wat een gelul zelf betalen en dan op de borst kloppen van wat zijn we goed wat is het volgende Mag ik niks verdienen mee betalen aan weidepremie en mest vergisting wordt een knelgeval wie helpt de betaler

 • simpel boerke

  Dit is natuurlijk ook een vorm van a en b-melk. Meer leveren krijg je de gewone melkprijs, bij minder leveren krijg je een toeslag omdat er minder van je refentie in de lager gewaardeerde produkten hoeft te gaan. Ik denk dat we er maar aan moeten wennen dat we vaker met dit soort maatregelen te maken zullen krijgen als we meer vraaggestuurd moeten gaan produceren.

 • Marco22

  Quantum regeling eraf doen ze dus niet???. Goh die intensieve boeren moeten januari toch al koeien opruimen komt dit ff mooi uit.

 • mts.kleingebbink1

  wordt de mais toch nog goedkoop

 • Bennie Stevelink

  De mail die ik zojuist heb gelezen wekt bij mij de indruk dat het primair gaat om het redden van de derogatie. Het beperken van de aanvoer van niet renderende melk lijkt een bijzaak.
  Dat deze noodsprong wordt gemaakt maakt duidelijk hoezeer de derogatie aan een zijden draadje hangt.

 • parnas

  De melkaanvoer zal wel niet zo heel snel dalen.
  Grote groeiers hebben jongvee al de deur uitgedaan om toch zoveel mogelijk koeien te kunnen houden.
  Dat we nu met allerlei kunstgrepen de boel weer op orde moeten brengen is natuurlijk wel triest. Beste is gewoon per 1 januari er direct er boven op te zitten en wie fout is direct straffen. Er moet zo weinig mogelijk tijd worden verloren .
  Wie niet horen wil moet nu maar eens voelen. Het is toch van de zotte dat een klein percentage collega's de boel helemaal aan het verpesten is voor degene die zich wel aan de regels houd. Denk ook daar eens aan. Voor hun is derogatie heel belangrijk.

 • Gruun as grês

  Wat is de referentie dan? Dezelfde periode vorig jaar?

 • Edje2

  DE kans is groot dat als niet mee doet met de 10 cent regeling je een lage melkprijs beurt want die 10 cent moet toch ergens vandaan komen. De garantieprijs zal nu niet zo hard meer stijgen want die extra verhoging gaat in de 10 cent zitten ( voor degene die meedoet)

 • Edje2

  heel slim van fcdf

 • Fryslanboppe

  Stel dan een fabrieks quotum in als ze dan toch wat willen. Dan is het voor iedereen gelijk. En hou op met al die kunst grepen.

 • haj146

  Slechte zaak. Hiermee geeft ook rfc al toe aan het wassen neus verhaal van fosfaat mbt tot derogatie. En 2 jaar geleden maar schreeuwen 20% meer melk. Juist rfc en nzo zouden een statement moeten maken om dat aangeprate probleem van dat fosfaat geneuzel van tafel te vegen. Jammer weer

 • Zuperboer

  @Edje2; Dat ben ik inderdaad met je eens. Hoe onafhankelijk zal nu het mandje met melkprijzen blijken te zijn. Het is toch niet te verkopen dat de melkprijs in febr sky high gaat(wat wrs. sowieso niet het geval zal zijn, maar bla bla marktwerking bla bla) en er anderzijds veehouders een duppie van Joosten krijgen(over maximaal 2x20.000 kg melk overigens). FC gaat wel meerdere instrumenten in het zuivelorkest bespelen. Dit kan interessant maar ook tricky worden. Ik ben benieuwd of Cees van t Hart hier ook zo mee om was gegaan. Of is FC toch aan het paniekeren.

 • winden

  A en b melk had mooi geweest maar hoe ga je dat nu verdelen?

 • landboer

  Door schade en schande wordt men wijs...

 • Framar

  Ik vindt dit een prima maatregel van FrieslandCampina. wat denk erom de Melkveehouders ontkomen niet aan de Fosfaatregels die gaan gelden met als referentiedatum 1 Juli 2015 . zo kan met langzaam toe gaan werken en gaan wennen aan de nieuwe ingevoerde regelgeving maar ook zal daardoor de winsten van FrieslandCampina met grote zekerheid fors toe gaan nemen want heden te dagen moet er veel melk gedumpt worden op de markt of zonder winst of verlies tot producten gemaakt en verkocht worden. de veehouders kunnen en mogen de koppen niet in het zand steken maar de waarheid onder ogen moeten zien . de Expantie van 20 % groei in zeer korte tijd kan de Markt absoluut niet aan dat is maar weer gebleken . Ik vindt dit erg voor alle Veehouders die er zo hard voor moeten werken . Maar de tering naar de nering zetten in Noodzaak voor het overleven van De Melkveehouderij in Nederland.
  Nogmaals, FrieslandCampina als Cooperatieve organisatie doet er werkelijk alles aan om de winstgevigheid van haar leden in het redelijke te brengen wat passend is om alle ,, normale'' risico,s financieel te kunnen onderbouwen en loon naar werken te hebben. Met vriendelijke groet F.P.

 • Marco22

  Die kringloopwijzer is dus in de prullenbak. Wat dat gekost heeft gaan we nooit weten.

 • Mfb

  De VVD wil niet direct korten en brengt daardoor derogatie in gevaar. Goed dat FC de bal dan wel oppakt. Wie niet mee doet heeft gewoon een bord voor de kop

 • richard3

  Hey Framar, misschien is het handig om eerst te leren typen in fatsoenlijk Nederlands voordat je een reactie plaatst.

 • richard3

  Het zal een zegen zijn voor de gehele melkveehouderij in Nederland wanneer de derogatie niet verlengd wordt. Ruimt lekker op voor de blijvers, ten gunste van een jarenlange hoge melkprijs.

 • Bennie Stevelink

  Hey @richard3, leer eerst eens iets van de markt te begrijpen voordat je met goed typen een domme en egoïstische reactie plaatst.

 • kleine boer

  @Richard3 de melkprijs omhoog..... en de mest prijs nog hoger ? En het ergste de gras opbrengst nog lager door steeds armere grond. Of ben je vergeten erbij te zeggen dat de normen fors omhoog moeten.

 • richard3

  Nee Bennie Bennie jij weet precies hoe het werkt, dat is zo langzamerhand wel duidelijk. Over markt gesproken, denk je nu werkelijk dat ik denk dat Nederland iets heeft te vertellen over de melkprijs? Het gaat me er alleen om dat de 'cowboys' uiteindelijk inzien dat er voor hen geen plaats is in Nederland.

 • richard3

  Ja kleine boer, de normen moeten omhoog, maar dat de mestprijs omhoog gaat past me nog beter!

 • kleine boer

  @richard Zou mij ook goed passen ik voer jaarlijks nog ruim aan is een leuke neventak maar zou liever meer erop rijden dat werkt beter als de euro's beuren op den duur groeit er gewoon te weinig . En kan je van die euro's zelf nog voer aankopen als het tegenzit....

 • jongvee

  met zoveel minder melk en zoveel stoppende boeren hoeven we geen regels voor fosfaat want dat komen we binnen de kortste keren tekort

 • IkBenBoerHarms

  Dus dit is nu de vrije markt in de ogen van FrieslandCampina: als je melkt krijg je 2 dubbeltjes en als je niet melkt 1 dubbeltje. Nog niet zo lang geleden hadden we een regeling die ook goed werkte: het melkquotum. Alleen die regeling was achterhaald, we zouden immers achterop raken in onze zgn. strijd op de wereldmarkt en de kosten van het melkquotum zouden te hoog zijn voor de blijvers. Maar in wat voor een situatie zijn de blijvers nu aanbeland ... ??!!

 • koeien10

  piet boer toch maar een fabrieks quotum

 • Peerke1

  F.C. is toch te groot en heeft te veel macht gekregen over de boeren. Zelfs F.C. helpt er aan mee de Kleintjes er uit te werken. Denk daar maar eens over na.

 • koestal

  Komt Friesland- Campina hier nu pas mee aan ,ze hebben honderden millioenen in Zuivelfabrieken geinvesteerd en doen nu alsof het niet nodig was,de boeren hebben ook honderden millioenen in nieuwe stallen geinvesteerd en moeten nu inkrimpen of gaan failliet. Wie zag dit aankomen. FC moet nog steeds veel melk naar andere fabrieken brengen ,Omdat ze van Brussel al hun eigen melk niet mogen verwerken. Vreemde situatie,bovendien kunnen ze hun eigen melk ook niet goed verwaarden. Ze verliezen steeds op kaas en melkpoeder,kunnen maar niet voor elkaar krijgen dat er aan kaas verdiend wordt,terwijl andere zuivel fabrieken in de buurt er wel winst op kunnen maken.De winst op babyvoeding in China wordt door deze verliezen weer te niet gedaan

 • ricooo12

  doe mee met de melkvermindering 14 eurocent RVO + 10 eurocent FC + 11 eurocent melkvee verkoop = 35 eurocent per liter melk niet geleverd. Geen werk aan geen voerkosten geen mest. Over 6 maanden zien we welweer.

 • westzoom

  Wat een geweldige regeling. FC kan beter melk op de spotmarkt verkopen voor 37 cent.levert 10 cent meer op als ze betalen nu 10 cent weggeven Dan is het verschil 30 miljoen minder winst

 • eg wel

  De verwaarding van de melk is bij FC. (behalve voor babyvoeding)laag.
  De overhaedskosten daarentegen zijn hoog ( zie hoofdkantoor Amersfoort )
  Een aantal van de nieuw gebouwde/verbouwde fabrieken brengen niets op of kosten geld, leeg laten staan kost nog meer.
  Hoe leg je dat uit aan de leveranciers/ eigenaars, simpel: je vertelt ze dat ze minder moeten leveren i.v.m fosfaatreductie. Gelukkig stemden (op zaterdagmorgen) de districtbestuurders er mee in.
  Vraag ik me wel af wat er met de bestuurders was gebeurt als ze kritische vragen hadden gesteld.

 • G. Peltjes

  Is toch prachtig voor de extreem intensieve boer? Hij kan zijn fosfaat rechten verkopen en beurt 10 cent voor niet geleverde melk. Mag weer betaald worden door onder ander de grondgebonden boeren. Dat hele duurzame gelul van FC komt mij zo zachtjes aan de strot uit.

 • Bennie Stevelink

  @G.Peltjes, de regeling geldt voor een periode van een half jaar met een maximum van €2000 per kwartaal per bedrijf. Het is bedoelt om de inkrimping die door de fosfaatrechten wordt afgedwongen vroeger te laten plaatsvinden. Dit om op de eerste plaats de derogatie te redden en op de tweede plaats de aanvoer van moeilijk te verwaarden melk te beperken.

 • oorspronkelijk

  alle boeren die hier het hosanna uitroepen over vrije mark zullen van wege gewetens bezwaren bedanken als lid van FC
  dan ben je consequent

 • John*

  wat is er mis met een stand still (ref datum nu) en door natuurlijk verloop de fosfaatproductie weer onder de referentie te krijgen. Als t punt bereikt alleen nog grondgebonden groei toestaan > per 2 koeien een hectare grond erbij onder t bedrijf. Rechten systemen hebben nog nooit problemen opgelost alleen maar in stand gehouden. opbrengstprijs, voerkosten en mestafzetkosten zijn 3 peilers waardoor t aantal koeien in nederland wel binnen de perken gehouden wordt. Daar hebben we geen rechten voor nodig.

 • boerderij12

  nog niet zo lang gelden gelezen dat joosten zei het beste wat ons is overkomen is dat het melkquotum eraf is gegaan zal hem wel aan mij liggen maar ik snap deze man niet

 • deB.


  Triest dat het fosfaat verhaal zo op teletekst staat! Er is een wereldwijd fosfaat TEKORT!
  Zonder stikstof en fosfaat is het over op deze wereld, maar nee wij zijn volgens onze zuivelaar de vervuilers!?!?!?
  Het is te triest voor woorden, kan het woord fosfaat niet meer luchten of zien.

 • ricooo12

  mestverwerking gaat frieslandcampina wel even oplossen op kosten van alle melkveehouders . maar krijgt het ook erkenning van de nederlandse overheid en europese commissie in brussel . zo nee heb je er nog niets aan . weer melkgeld weg.

 • kleine boer

  Had je op de studieclub net de slechtste kuil maakt het nu in saldo weer niks zo zie je maar boeren is altijd een verrassing dat maakt het juist leuk ook in deze tijd .

 • magele

  Niet te geloven, die gasten van friesland zijn nog erger dan de haagse en brusselse maffia, het fosfaat overschot is een grote leugen de landbouw grond wordt steeds armer aan fosfaat en stikstof,DOC heeft al een groot tekort aan melk, spotmarkt prijs bijna 40 cent.

 • Marco22

  Ik denk dat er geen koe minder gehouden gaat worden. Minder krachtvoer en eerder droog zetten. Net als met over je mq melken.
  P reductie is minimaal.

 • ajdezwaan

  Inderdaad, zolang de koeien niet geslacht worden is deze regeling zinloos

 • Attie

  ajdezwaan; Gewoon goed rekenen en mee pakken die €10000 (buitendijks)

 • voetballen

  Als je gewoon goed wilt rekenen, moet RFC ook de garantieprijs tot april 2017 al bekend maken. Anders heb je niks te rekenen.

 • G. Peltjes

  Bennie : je hebt gelijk, was te kort door de bocht van mij.

 • wmeulemanjr1

  Wat moet je nu nog van mening hebben met zo'n zwalkend beleid overal. Op dit moment kan niemand ergens peil op trekken. Wel duidelijk is dat 'echte' duurzame melkveehouderij niet populair is.

 • deB.


  Wij moeten eigendommen inleveren, terwijl de echte vervuilers in de randsteden uitbreiden!!
  En we pikken en accepteren alles! stelletje softies.... en dan nog melk meegeven voor 25 cent...zielig

 • teunisenwilly1

  Korten bij die gene die hun mest niet op hun eigen grond kunnen plaatsen.
  Hebben we zo en plons minder melk. En is het probleem van het fosfaat op gelost . ik begrijp niet dat er vergunningen af gegeven zijn om te bouwen als er geen voldoende grond onder een bedrijf zit. Of is bewust voor gekozen om problemen maken om maar te groeien. Mar laten die groeiers het dan maar met elkaar uit vechten maar laat de grond gebonden met rust zij hebben geen met overschot dus ook niet op draaien voor de overschot makers. Gronde gebonden hebben door de jaren heen ook de tering naar de nering moet zetten. Nu denken die grote groeiers dat zei in 2 jaar tijd alle macht hebben . Waarom moeten wij voor hen ook de boeten mee betalen en zei Mooiweer spelen met grote stallen hadden ze eerst maar grond moete kopen, en bouwen naar even wicht. dan was er geen fosfaat probleem ge weest, En hadden we nu een gezonde melkveehouderij gehad. en was iedereen tevreden geweest. alleen de ambtenaren niet die hadden dan minder werk gehad. Dus licht de boeten bij de veroorzakers van het fosfaat probleem en de genen die het hen aangepraat hebben b.v. FC en Dijkhuizen. Die mafkezen zitten op de Bahama's van hun bonussen te genieten en lachen jullie uit.

 • leo,s vriend

  teunisenwilly 1, FC heeft dingen aangepraat ? nee hoor, FC heeft enkele jaren achtereen enquêtes gehouden om te peilen hoeveel iedereen meer wilde leveren, en aan de hand van die uitkomsten hebben ze bij gebouwd, coöperatiever kan niet, ze hebben perfect naar de leden geluisterd.

Laad alle reacties (54)

Of registreer je om te kunnen reageren.