Rundveehouderij

Nieuws 62 reacties

Megagroeier Jonkman failliet

Maatschap Jonkman in het Overijsselse Mariënheem is failliet. Dat heeft rechtbank Overijssel bepaald.

Het melkveebedrijf zette in 2014 een bijzondere stap door een stal te bouwen voor 480 koeien. Dit betekende een enorme groeisprong aangezien ze destijds nog 60 koeien molken. Boerderij volgde de bouw destijds in meerdere reportages. De totale bouwkosten (inclusief de kosten voor een emissiearme roostervloer en de melkstal) lagen op bijna €3.500 per koeplaats.

Veestapel geleidelijk uitbreiden

Begin vorig jaar startte de familie met het houden van een kleine 200 koeien. Er werd besloten de veestapel geleidelijk uit te breiden, onder meer afhankelijk van factoren als melkprijs, ruwvoerprijzen en beschikbare arbeid. De veehouders hadden 35 hectare grond en huurden nog eens 45 hectare bij voor productie van gras en mais.

Faillissement aanvechten

De curator laat in de Stentor weten dat de maatschap het faillissement aanvecht. Het faillissement zou een gevolg zijn van de hoge financieringslasten in combinatie met de introductie van fosfaatrechten en langdurig lage melkprijzen.

Familie Jonkman wil nu nog niet op het uitgesproken faillissement reageren.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Het is niet dat ik de Jonkmannen dit gun, maar het is maar goed dat dit soort uitbreidingsplannen in Nederland niet mogelijk blijkt te zijn. Ik snap overigens niet dat een bank hier ooit in heeft kunnen geloven.

 • John*

  tja.. bouwen voor 3500, en iemand anders gaat er nu met 1500 euro per plaats vandoor...

  als je nu toch weet dat je je stal niet vol krijgt, is t dan geen optie om koeien op voergeld te gaan houden? Stel je hebt 80 koeien en wat grond, een versleten stal en geen opvolger. Je huisvest daar je koeien voor een vergoeding per dag, haalt zelf t ruwvoer van je land en hoeft je verder niet meer druk te maken over een stal die vervangen moet worden maar waar je geen geld voor krijgt.. De melkrobots registreren precies hoeveel melk je koeien geleverd hebben. Op deze manier houd je toch je hoge saldo per hectare en voor beide partijen win win

 • ........

  Zat Jurgen niet in de maatschap JanWillem ?
  Er staan er maar twee in failliesementendosier

 • wmeulemanjr1

  Wel sneu voor de familie jonkman.

 • gjh

  ineens heel groot en dan dood.

 • gvanlaar

  Hardlopers zijn doodlopers....niet leuk wel realiteit!!

 • jop.

  inderdaad heel sneu maar wie heeft hier de beslissing genomen om te bouwen en welke (ongetwijfeld) geweldige adviseurs hebben hier hun eigen ego weer botgevierd?

 • wmeulemanjr1

  Ja 'boerderij' liep er ook helemaal mee weg

 • boer drenth

  Van het begin af aan, grootheid waanzin.

 • lepercheron 46

  A de V; De bank wilde ook geen lening verstrekken, maar door crowndfunding is dit mogelijk geworden.

 • richard3

  Ja, dit is HET bedrijf en DE ondernemer, volgens de grootheidswaanzin journalistiek van de redacteuren van 'boerderij'. Gaan jullie nu ook een aantal reportages maken over de ondergang? Zou wel zo gepast zijn ten aanzien van de veehouders die wel normaal kunnen doen.

 • landboer

  Door de fosfaatrechten ga je nu nog niet failliet, die zijn er nog niet.
  Straks een doorstart zonder schulden?

 • koestal

  sprong in het duister

 • G. Peltjes

  Adviseurs mede aansprakelijk stellen.

 • Bennie Stevelink

  De stal moest gebouwd worden voor 3500 euro per koeplaats waar dit normaal 5000 euro is. De helft van de kosten zit onder de grond en kan niet op bezuinigd worden. Zeker niet als de stal ook nog emissiearm moet zijn, dus 2500 onder de grond. Er blijft dus 1000 euro over voor boven de grond waar dit normaal 2500 is. Het bovengrondse deel moest dus 60% goedkoper gemaakt worden dan normaal. Je kunt op je vingers natellen dat dat niet lukt.

 • Weerkundige

  crowndfunding ???fosfaatrechten als onderpand gebakken lucht

 • pinkeltje

  Richard3, hoeveel boeren denk je dat er medewerking verlenen aan een reportage over de ondergang van hun bedrijf?

 • eg wel

  De Jonkmannen hebben meegewerkt met een reportage over de bouw van hun stal.
  Vanaf het begin waren er veel vragen over de financiële kant van het verhaal, daar is niets of nauwelijks iets over geschreven. Er zijn denk ik veel vragen, hoe ziet totale plaatje er uit? Banken, crowdfunding, eigen geld, voer, mest en waar is het mis gegaan, melkprijs, aankoop voer, afzet mest. Ik realiseer me dat openheid van zaken (te)veel gevraagd is maar het zou toch mooi zijn.

 • melkveehouder .

  Ik vind het niet terecht om deze ondernemer af te branden. Destijds heb ik via Boerderij de ontwikkeling van de nieuwbouw gevolgd. Zelf vond ik dat de mannen goed hadden nagedacht over het geheel en ook slim hadden gebouwd. Het was zo interessant dat ik met veel plezier naar de open dag ben geweest. Natuurlijk was deze onderneming niet geheel zonder risico, maar dat is inherent aan ondernemen. Maar als een politieke wind plotseling de andere kant opdraait, in combinatie met een echt prijsdal wat vervolgens ook nog eens extreem lang aanhoudt, dan kun je in de problemen komen. En dat zitten er momenteel genoeg. Ook mensen die wat geen grote stal hebben gebouwd. Ik vind het gewoon jammer dat het ondernemerschap voor de Jonkmannen op deze manier eindigt.

 • Zuperboer

  Deze race is nog niet gelopen; Blijift voor mij een vraag wie er straks met de buit van door gaat. De zgn lachende 'derde'.

 • waldpyk

  En nu ?....
  Er staat een stal voor 480 koeien en 35 ha grond...
  Heeft er uberhaupt iemand hier belangstellingvoor en wil een bank dit WEL financieren?
  Vragen, vragen ......

 • ........

  bennie het is een koeienstal geen varkensstal, de mestput en de de emmisiearme roosters zijn de grootste kosten

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, maak jezelf niets wijs. De bouw van de stal was al 1500 euro per koeplaats te goedkoop begroot. Ik weet uit betrouwbare bron dat hij met die 3500 euro helemaal niet uitkwam. Daar bovenop de "dodelijke drie-éénheid" : het samenvallen van voeraankoop, mestafvoer en vreemde arbeid. Het deel van de veestapel waar deze drie samenvallen moet je meteen afstoten want daar gooi je ook bij een melkprijs van 35 cent geld achteraan.

  Een Friese boer met 150 ha grond kan best opschalen naar 350 koeien en vreemde arbeid inhuren. Hij kan in zijn eigen voer voorzien en kan ook de meeste mest plaatsen. Door op te schalen maakt hij zijn eigen grond productiever wat de vreemde arbeid compenseert.

  Een boer met 60 koeien kan best opschalen naar 80 koeien ook als hij voor die extra koeien voer moet kopen en mest moet afvoeren zolang hij het met eigen arbeid rond kan zetten. Daarmee maakt hij zijn eigen arbeid productiever.

  Maar extra koeien houden waar je én voer voor moet kopen én mest moet afvoeren én arbeid moet inhuren is dodelijk.

 • Bennie Stevelink

  Jonkman is niet de enigste. Ik weet er alleen in Overijsel nog twee. Een boer met 160 koeien op 18 hectare. Hij heeft vorig jaar al van de bank opdracht gekregen de boel te verkopen. En dan een boer met 300 koeien op 10 hectare. Deze wordt momenteel kunstmatig in leven gehouden door de bank. Mijn buurman met de fouragehandel brengt er voer naartoe waarna speciaal beheer de rekening betaalt. Ze wachten op uitgifte van de fosfaatrechten. Tien hectare maal 7,5 euro per meter is 7,5 ton. Driehonderd koeien maal 5000 euro aan fosfaatrechten is anderhalve miljoen. Dan is er dus drie keer zoveel kapitaal om de boel met zo weinig mogelijk schuld te saneren.

  Op deze site stond twee weken geleden een bedrijf uit Brabant met 500 koeien te koop. Een reageerder meldde dat daar in de buurt nog vier "grote jongens" waren gestopt. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is de "dodelijke drie-éénheid" van voeraankoop, mestafvoer en vreemde arbeid.

 • familiebeldman1

  Ook afhankelijk aan wie je de melk levert. Die van 160 koeien en van 300 zijn beide Doc boeren volgens bepaalde mensen. Jonkman levert aan Rouveen. Betaalde onlangs minder voor de A melk als RFC. en 3/4 deel gaat in de B melk die 2 a 3 cent lager is.

 • Farmer4life2

  @Bennie wij hebben 10 jaar geleden een stal gebouwd (zonder melkerij) voor 2000€ de box...
  Zonder eigen inbreng als arbeid of materialen. met 2 meter diepe kelder. Simpel recht toe recht aan 210 boxen.

  Jonkman had een zeer mooie efficiënte stal gebouwd. Erg mooi en goed uitgedokterd.

  Voor meer dan 5000€ per box bouwen is gekken werk... mits je 200% efficiënt kunt werken kan het uit.

  Wij hebben altijd grond gekocht, alleen een bedrijf die 70% eigen grond onder zijn bedrijf/koeien heeft kan de concurrentie aan, mits de financiering in balans is met het inkomen.

 • ed12345

  Door het wegvallen van het quotum systeem is de melkveehouderij wel erg uit zijn gewone vormen getrokken Met alle gevolgen van dien

 • wmeulemanjr1

  Misschien niet helemaal eerlijk om deze ondernemers af te branden, voor de (meeste) melkveehouders is de melkprijs (en regelgeving) op dit moment (te) slecht.

 • Bennie Stevelink

  @Farmer4life2, een stal bouwen voor 2000 euro per box ???? Normaal gaat men uit van 5000 euro per box inclusief melkinstallatie. Laten we er van uitgaan dat je voor 4000 euro per box kunt bouwen zonder melkinstallatie. De helft van de bouwkosten zit onder de grond inclusief roosters en boxdekken.
  Als je een stal bouwt zonder kelder zou het misschien kunnen maar jij zegt dat je er ook een kelder onder hebt.
  In welk land is die stal gebouwd?
  Ik weet in ieder geval dat Jonkman met die 3500 euro bij lange na niet uitkwam.

 • kantoor3

  booking.com

 • wmeulemanjr1

  @Bennie, heb jij onlangs ook een stal gebouwd dan?

 • Bennie Stevelink

  Ik heb 11 jaar geleden een stal gebouwd zonder melkstal. Ik kon in de oude melkstal doorgaan. Ik heb gewone golfplaten op het dak omdat dat aanzienlijk goedkoper was. Zonder melkstal 4000 euro per koeplaats kan ik nog wel in mee gaan, 2000 euro is onmogelijk.

 • Jan van het Zand

  Sensatie, daar leeft de media van. Ook De Boerderij.
  Dat wil niet zeggen, dat wat in de krant komt navolging moet hebben.
  Ondernemen is risico nemen. Echter het risico was bij Jonkman blijkbaar te groot. En dat zat er wel in, reeds bij de publicatie in De Boerderij.
  Nee, al eerder. Bij de enorme hausse aan stallenbouw de jaren ervoor al begonnen. Het rapport van de WUR over de toekomst van de melkveehouderij van rond 2010 is voor velen de katalysator geweest om het besluit te nemen te gaan bouwen. Ja, wie wil er niet tot de blijvers behoren? Allemaal toch. En dan de groep van 100 plus melkveehouders. Ja, iedereen zag de hosanna in de melkveehouderij. Alle neuzen wezen dezelfde kant op: Schaalvergroting. Een criticus werd de mond gesnoerd. Het VION-verhaal maar dan op kleine schaal.

 • maatje 1904

  @wmeuleman denk het wel hij slaapt ook slecht zie zijn reacties midden in de nacht!!!

 • boerke brabant

  Boerderij is een vakblad ? doe je naam eer aan en duik in deze casus. Bij het publiceren van de reportage over het bouwen werden er door veel mensen al vraagtekens gezet. Nu blijkt het verhaal toch niet zo uit te werken als in de reportages werd gesuggereerd. Boerderij, doe je journalistieke werk.

 • deB.

  Goed dat deze praktijken knappen, als er zoveel investeerders in zitten, om zo'n lelijke lompe verderfstal te bouwen, zelfs een turkse bank...bahbah. Ga lekker boeren met 100 koeien per gezinsbedrijf, en doe NORMAAL, ga ook nog leven, en laat je niet gek maken!!

  Zie ander topic, grote stal bouwen en dan tot de conclusie komen dat er 58 ha grond bij moet cq 5000 m3 mest afvoeren!!???
  Waanzinnig, en een mooi slavenleven op de koop toe

 • alco1

  En toch is het vreemd dat er een faillissement is.
  Nog geen last van AMVB
  Nog geen last van fosfaatrechten.
  Alleen de investeringskosten lopen.
  Dan is die betreffende bank wel behoorlijk naïef geweest.

 • Bennie Stevelink

  @alco, er waren meerdere investeerders waaronder een Turkse bank. De regulieren banken als Rabo, ABN of ING wilden er niet instappen.

  Vorig jaar was al duidelijk dat hij financieel aan de grond zat: verschillende leveranciers, waaronder leveranciers die bij de bouw van de stal betrokken waren, konden niet betaald worden. De lage melkprijs van dit jaar moest toen nog komen. Lees mijn reacties 00:55 en 01:11.

 • agratax(1)

  Ik denk dat we als boeren moeten leren van deze voorbeelden. Nu worden deze ondernemers weggezet als -boeren met grootheidswaanzin- of te weinig realiteitszin. Deze mensen hebben niets anders gedaan, dan wat de meeste veehouders doen die naar Amerika verhuisden de laatste decennia "Alle geld in gebouwen, dieren en melkwinning en tot slot voeropslag en installaties. Voer aankopen, arbeid via gastarbeiders en hopelijk de mest afgeven bij de voerproducent. Voor Nederland een moeilijke constructie zeker in de huidige tijd, waar ruwvoederproductie niet kan concurreren met de intensieve akkerbouwgewassen. Tot slot uit Amerika komen alleen de succes verhalen tot ons, de gedwongen verkopen vertellen de heren makelaars / project ontwikkelaars nooit. Gedwongen verkopen zijn er zeker in het land van de ongekende mogelijkheden, waar oude boeren moeten doorgaan tot ze letterlijk van de trekker vallen. Dit noem ik geen weelde en zal het dan ook nooit als voorbeeld accepteren.

 • zon

  Moeilijk om dit bedrijf door te laten gaan,voor de hectares die benutbaar zijn komt de stal misschien nog niet half vol.
  Ook al kan het voor de helft van het geld weg dan is het nog te duur.
  Of er moet een aangrenzende boer zijn met oude gebouwen die die afstoot en dan doorgaat in de nieuwe stal.

 • Koen Franken

  Veel te lang te goed geweest , en vervolgens teveel risico genomen , ondernemers net al deze zijn er naar mijn idee nog vele .

 • Tonnis

  Het is toch ook te zot, dat je een stal kunt bouwen die je eerst maar voor de helft benut. Daar moet je bij een pluimveehouder en een varkenshouder eens omkomen. Voor dat de aannemer weg is zitten er al dieren in de stal.

 • Farmer4life2

  @Tonnis, zij kopen gewoon krachtvoer...... en de mest wordt gewoon (tegen betaling) opgehaald. Je koopt gewoon rechten van circa 50-80 euro.

  Voor de rest, niet zover meer toch? Geen AMvB van grondgebondenheid? Of fosfaatrechten die 5000 EUR kosten.

 • Jan van het Zand

  Agratax (1), dat is te simpel afgedaan: we moeten er van leren. Vele reacties tonen weliswaar achteraf nuchter besef. Dat had je ook vooraf kunnen inschatten. Immers wat doe je als je een bedrijf van 60 melkkoeien vergroten wil naar 480 melkkoeien? Je laat dat bedrijf 800% groeien in productie. Dat kost bakken en bakken met geld. Een enorme vermogensgroei die hoogst zelden te realiseren is uit de bedrijfsvoering. In welke sector in en buiten de landbouw je ook kijkt. Het riskmanagement heeft hier echt gefaald.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het met @agratax eens dat je hier van kunt leren. Net zoals je ook veel meer kunt leren van een emigrant die is mislukt dan van een emigrant die alleen maar een succesverhaal vertelt. Je kunt er echter alleen van leren als je de werkelijke oorzaken boven water krijgt.
  De verschillende reacties geven mij de indruk dat sommigen moeite hebben met de werkelijke oorzaken omdat die te dicht bij hunzelf in de buurt komen: eenzijdig gericht op groei zonder na te denken over rendement. Velen dachten met het verdwijnen van het melkquotum de Amerikaanse manier van koeien houden te kunnen kopiëren.
  De realiteit is, zoals @agratax ook al aangeeft, dat de Amerikaanse manier van koeien houden in Nederland niet rendabel te maken is. Dat is voor velen een ontnuchtering waar ze tijd voor nodig hebben.

 • teunisenwilly1

  Dit is toch een teken van geen gezond boeren verstand. 300 % uitbreiding zonder grond ze hebben zich zelf in de problemen gebracht. Hebben ze s,oms naar mevr. Brandsma geluister en haar adviezeurs die riep ook bouwen zonder grond ,want grondprijs keldert net als in Denemarken. Maar nu kelder de ondernemer. Ik wil haar nu wel eens horen met haar gebluf. Mevr. Brandsma zelf nog gauw vrachten koeien aan laten rukken voor 2 Juli 2015 Broed er nog meer in het oosten van het land.

 • deB.

  En of dat er wat broeit in de intensieve gebieden, geen grond, geen koe!!!

  En het laatste jaar dik en dik over de 1000 aan huur grond uitgeven, weet je ook zeker dat dit geen stand houdt. Vroeg of laat gaat dit er allemaal aan

 • Sook

  Dit bedrijf is misschien wel wat voor dhr. Koolen. Kant en klaar met alles erop en eraan incl. vergunningen. Hij kan zo beginnen.

 • venh1

  De waarheid is toch anders
  Beslaglegging door de navolgende firma's

  Veenhuis Machines BV € 178.800,- 30-05-2016
  Schrijver Stalinrichtingen BV € 40.300,- 30-05-2016
  Bosma Melktechniek BV € 131.300,-. 30-05-2016
  Jan de Winkel Salland BV 12.414,47 24-05-2016

  Bron: Kadaster

 • venh1

  De waarheid is toch anders
  Beslaglegging door de navolgende firma's

  Veenhuis Machines BV € 178.800,- 30-05-2016
  Schrijver Stalinrichtingen BV € 40.300,- 30-05-2016
  Bosma Melktechniek BV € 131.300,-. 30-05-2016
  Jan de Winkel Salland BV 12.414,47 24-05-2016

  Bron: Kadaster

 • farmerbn

  Als de melkprijs op 40 cent was blijven hangen dan waren deze mensen - ondernemer van het jaar - geworden. Erg jammer voor hen dat ze die 40 cent niet gehad hebben.

 • H.Grotenhuis1

  @farmerbn
  Dat was dan geen ondernemen geweest maar heel zwaar speculeren, kans op verlies bijna 100%.

 • John*

  dan zal met de meeste partijen wel een regeling getroffen zijn en is er nu een kikker die geen geduld heeft gehad uit de emmer gesprongen en heeft t faillissement aangevraagd. De familie Jonkman zat al financieel in de kelder maar met dit faillissement worden alle andere partijen getroffen die er allemaal aan meedenken/meehelpen om t bedrijf door de crisis te leiden en uiteindelijk hun geld te ontvangen.. Jammer dat niet gelukt is de kikkers in de emmer te houden.

 • deB.


  Hoe durf je met een vroom hoofd, in de vakbladen te staan, open dag te houden, mooie praatjes verkopen, terwijl je niet eens je verplichtingen hebt voldaan, ten behoeve van de nieuwbouw! Schandalig, en prima dat het zo loopt! Zulke maken de sector kapot, en de beeldvorming erbij.
  Rij er maar eens langs, schandalige stal in zo'n mooi gebied

 • Farmer4life2

  @Bennie ik lieg hier niet om. Hoeveel ligboxen bouwde je? Het was achter de oude stal gebouwd. Één voorwand hoefde maar voor een deel omdat hij hoger is. In 2008 was de bouw cao ook een stuk slechter. Tegenwoordig één van de betere cao's voor mbo niveau.

  Je melkt toch met robot?

 • g.g

  john* , ook deze kikkers hebben hun geld nodig om de boel op de rit te houden.
  De normale gang van zaken is ook , na ontvangen van de producten of diensten te betalen. Als dit niet meer mogelijk is dmv extra financiering oid , dan houdt het op.

 • info370

  @farmerbn

  Zelfs met een melkprijs van40 cent en 200 koeien was er nog onvoldoende extra omzet binnen gekomen om de rekeningen van de hierboven genoemde frima's te betalen.

 • gerardus1

  Dat is jammer voor de fam. maar dit was te voorzien . The fam ging van 60 naar 480 koeien en dat is in hun situatie onmogelijk , alleen het management is zeer moeilijk als zo groot wil worden , daar moet je in toe groeien .Als je groter wil worden dan moet je goed realiseren dat niet iedereen het kan zo groot bedrijf te kunnen runnen . Ik volg het bedrijf op kleine afstand en vroeg me af als dit kan , dan kan alles . Het was beter geweest om van 60 naar 120 koeien te gaan en als je die hoeveelheden onder de knie hebt kan je nog wel wat groter worden als je het wilt .

 • .gast

  'The sky was the limit .......'

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja, ''wie niet waagt wie niet wint'' zeggen we dan ... ?!
  Maar wij zien het, verliezen is ook mogelijk ... !!!
  Persoonlijk vind ik, dat de Melkverwerkende Industrie, Voorlichting en de Kredietgevers (Banken), ook ernstig gefaald hebben ... !!!

 • koestal

  Wie was adviseur bij deze familie ,uiteindelijk hebben ze natuurlijk zelf de beslissingen genomen.

 • koestal

  Dit was eerst een succesverhaal ,nu een misser ........Komt vaker voor.

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.