Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Maisprijs Noord ingestoken op €1,40

De handel in verse mais komt dit jaar maar moeilijk op gang door de moeizame financiële positie bij veel melkveehouders.

Velen wachten af wat de prijs gaat doen.

Prijzen rond €1,40 per % droge stof

Nu het hakselen op gang komt druipen de eerste noteringen voor verse mais binnen. De prijs zit rond €1,40 per % droge stof. Deze prijs is voor goede mais, inclusief hakselen en transport. De melkveehouder moet het dan nog wel zelf aanrijden in de bult. De prijs geldt echter alleen voor het noorden van het land. Daar is de stand van de mais over het algemeen goed te noemen en is er voldoende aanbod.

Matige kwaliteit Zuiden

In het Zuiden is dit een ander verhaal. Door het extreme weer is veel mais onvoldoende ontwikkeld en maar 1,50 meter hoog. Omdat het rantsoen van melkkoeien in de Zuidelijke regio grotendeels uit mais bestaat is de impact van de slechte maisoogst veel groter dan in het Noorden. Omdat in het Zuiden weinig goede mais beschikbaar is voor de verkoop, zal de mais uit andere regio’s moeten komen. Melkveehouders in het Zuiden moeten hierdoor meer betalen voor mais dan collega's in het Noorden, vanwege extra transportkosten. Hoeveel extra dit zal zijn is nog niet bekend. Komende week wordt meer informatie verwacht.

Prognose: moeizame handel.

Laatste reacties

 • J van Krieken

  john
  Wat een onzinverhaal. de mais staat inderdaad slechter in het zuiden. Maar
  de meeste boeren hebben nog een ruime voorraad van vorig jaar. Bij de varkenshouders gaat de mais ook weg als snijmais. Er is nog genoeg mais te koop in het zuiden.

 • mariapeel

 • miniatuur

 • raika

  wat kost nu eigenlijk een hectare mais op stam

Of registreer je om te kunnen reageren.