Rundveehouderij

Nieuws 2775 x bekeken

Lage wereldprijs zit Franse zuivel dwars

De kaas- en zuivelfabrikanten in Frankrijk hebben last van de lage prijzen voor hun producten, zowel in de winkels als op de wereldmarkt.

Bij Danone, Groupe Bel en Savencia staat de omzet en vaak ook de winst onder druk, terwijl de export van Franse kaas duidelijk minder opbrengt.

Savencia ziet omzet dalen

Net nadat de organisatie van zuivelfabrikanten heeft geklaagd over de te hoge inkoopprijzen voor melk in Frankrijk, blijkt dat de grotere onder hen duidelijk ook te lijden hebben onder de lage verkoopprijzen. Savencia, het vroegere Bongrain van Caprice des Dieux, Coeur de Lion of Tartare, is de laatste die de cijfers bekendmaakte. Savencia heeft de omzet in de eerste jaarhelft met 4% zien dalen naar €2,092 miljard en schrijft dat niet alleen toe aan de situatie in de grote zuivelwereld, maar ook aan de aanhoudende prijzenslag in de Franse supermarkten waar ook melk en zuivel in worden meegesleept.

Verder ging de nettowinst met 11,5% omlaag naar €31 miljoen. Savencia kon in volume gezien wel wat meer kaas verkopen, maar is niet erg optimistisch voor de nabije toekomst: "De onzekerheden door de wereldwijde zuiveleconomie en de gevolgen daarvan in Frankrijk, alsmede de vernietigende prijzenoorlog onder de supermarkten, blijven leiden tot een uiterst onzekere omgeving voor de tweede helft van 2016."

Danone doet weer beter

Danone, de grootste van de 3 'openbaar werkende' zuivelbedrijven, meldde eerder dat zijn halfjaarlijkse omzet in de zuiveldivisie 3% hoger was uitgekomen dan vorig jaar. Maar dat is dan wel wat Danone noemt op vergelijkbare basis, want in reële cijfers daalde de omzet met €280 miljoen, ofwel 5% van €5,66 naar €5,38 miljard. Danone doet het in Europa weer een stuk beter dan tot voor kort, maar dat komt vooral door een ingrijpende herstructurering en een opschoning van het productengamma.

Groupe Bel

Groupe Bel tenslotte hield de omzet over de eerste 6 maanden stabiel op €1,45 miljard. Ook dat is echter een administratieve truc met een andere consolidatiemethode, want in werkelijkheid werd 1,5% minder verkocht. Ook Bel, eigenaar van Leerdammer, meldt daarbij last te hebben van de dalende winkelprijzen in Europa die volgens dit kaasbedrijf in het tweede kwartaal nog verslechterden.

Exportwaarde Franse zuivel lager

De overzichten van het ministerie van landbouw in Parijs laten ook zien dat het met de export van zuivel uit Frankrijk in euro’s gezien een stuk minder gaat dan vorig jaar. In juni daalde de exportwaarde met bijna 8% naar €528 miljoen, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Over het jaar tot eind juni bracht de zuivelexport daarmee ruim €6,3 miljard in het laatje, een goede 7% minder op jaarbasis. De handelsbalans voor zuivel kwam over die periode uit op een overschot van €3,185 miljard, eveneens 7% lager dan in de 12 voorafgaande maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.