Impact fosfaatrechten wisselt - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Impact fosfaatrechten wisselt

De invoering van fosfaatrechten pakt wisselend uit. De meeste boeren zullen er weinig last hebben, zo’n 10% heeft dat wel en zit met onverwacht hoge kosten.

Onlangs ging het wetsvoorstel fosfaatrechten naar de Tweede Kamer. Daaruit werd duidelijk dat er een hele beperkte knelgevallenregeling komt en voor biologische bedrijven geen compensatie voor de generieke korting. `

Agnes de Boer, die in het Groningse Leens 60 biologische melkkoeien houdt, is er laconiek onder. “Natuurlijk is het een tegenvaller maar stel dat ik vier of vijf koeien weg zou moeten doen, nou ja, dan is dat maar zo. Liever niet natuurlijk, maar daar ga ik echt niet door failliet. Als mijn voortbestaan van vier of vijf koeien af zou hangen, dan doe ik iets niet goed.”

Agnes de Boer heeft een biologisch bedrijf in Leens (Groningen). Door de generieke korting zal ze koeien weg moeten doen. “Een tegenvaller, maar ik ga niet failliet.”
Foto: Jan Willem van Vliet

Ook Ton Huisman in Zeewolde (Flevoland) haalt zijn schouders erover op. Hij houdt 240 melkkoeien en zit er niet mee als hij er straks wat in moet leveren. “Het is niet zo dat ik me groot wil houden, ik zit er gewoon niet mee. Als de melkprijs weer stijgt dan koop ik gewoon rechten terug. Het wordt wel iets lastiger, want ik moet dan ook grond bij kopen. Hier in de polder is de prijs €112.000 per ha. Dat vind ik veel te veel. Daarom koop ik 9 kilometer verderop, daar is het de helft.”

Jan Breembroek van Flynth adviseurs en accountants schat in dat zo’n 90% van de bedrijven vrij weinig last heeft van de invoering van fosfaatrechten. “Maar bij die overige 10% zitten bedrijven voor wie het heel slecht uitpakt.”

Rechten bijkopen

Zoals bij Leo Bloo uit het Overijsselse Vilsteren. Hij hield 70 melkkoeien in een stal die toe was aan renovatie. Het werd uiteindelijk, met het oog op het afschaffen van de melkquotering, een nieuwe stal voor 120 koeien. De vergunningen en de financiering waren snel rond maar tijdens de bouw kwam ineens de verplichting tot grondgebondenheid. “Ik moest 2,5 ha grond bijkopen voor €65.000 per ha. Duur ja, maar wat moest ik dan? Toen ging de aannemer failliet en lag de bouw stil. Pas na 2 juli 2015 kon ik de stal vol zetten. Daardoor krijg ik fosfaatrechten voor de 70 koeien die ik al had, niet voor de rest die er inmiddels ook al loopt. Voor de nieuwe moet ik rechten bij kopen.”


Onzekerheid over knelgevallenregeling

Aanvankelijk was Bloo boos. “Ik heb alle vergunningen en dan mag ik toch niks. Geef die vergunningen dan niet.” Inmiddels is zijn boosheid gezakt en overheersen zorgen en onzekerheid. “Kan ik in de knelgevallenregeling? Zo niet, wat gaan de rechten kosten en kan ik dat opbrengen? Ik besteed geen werk uit, doe zoveel mogelijk zelf en hoop dat ik het zo kan uitzingen. Als ik aan het werk ben, heb ik afleiding. Als ik niet werk is er dus die onzekerheid. En dat is geen prettig gevoel.”

Op 20 september organiseert Boerderij om 10.30 uur een online studiebijeenkomst over het wetsvoorstel fosfaatrechten. U kunt gratis meekijken, gewoon vanuit huis. Meld u zich hier aan!

Beheer
WP Admin