Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

IJzerpreparaat beter dan ijzer bijspuiten bij kalf

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseerde onlangs kalveren alleen een ijzerinjectie toe te dienen als er een aangetoond ijzertekort is.

De GD reageerde op een bericht in verschillende media waarin een onderzoek van Trouw Nutrition werd aangehaald. In dat onderzoek werd aangetoond dat een derde van alle kalveren 4 dagen na geboorte een tekort aan ijzer hebben. Volgens de GD is het zomaar toedienen van ijzer gevaarlijk.

Preparaat in poedervorm geven

Eile van der Gaast, productspecialist van Trouw Nutrition verduidelijkt het advies: "Wij adviseren melkveehouders niet om direct ijzer te spuiten zonder kalveren te testen, maar om kalveren tijdens de biestperiode een preparaat in poedervorm te geven. Dat is veiliger en beter dan spuiten."

Kalveren testen op een eventueel ijzertekort is tijdrovend. Het risico bij ijzer spuiten wordt volgens Van der Gaast veroorzaakt door het feit dat sommige kalveren daar een allergische reactie op krijgen. Vaak met de dood tot gevolg. Van der Gaast stelt dat op bedrijven, die de droogstand van de koeien goed op orde hebben, de kans op een ijzertekort bij kalveren kleiner is. Extra mineralen op maat verstrekken tijdens de droogstand helpt daarbij. Een ijzertekort uit zich met diverse gezondheidsklachten, waarvan diarree en lusteloosheid wel de belangrijkste zijn.

Groot ijzertekort

Uit een onderzoek met 50 kalveren op het Duitse onderzoeksbedrijf Hofgut Neumühle in Münchweiler an der Alsenz blijkt dat 33% van de kalveren op dag 4 na de geboorte een groot ijzertekort heeft. 25% van de kalveren heeft een licht tekort.

Vergelijking kalver- en koemelk

In een proef zijn kalveren vergeleken die kalver- en koemelk kregen. Op dag 14 had 42% van de 'kalvermelk-gevoerde' kalveren een goed ijzerniveau. Bij koemelk was dat 25%. Dit komt omdat koemelk een laag ijzergehalte heeft, ongeveer 0,5 milligram per liter, terwijl kalveren 100 milligram per dag nodig hebben.

Uit het onderzoek bleek dat het toedienen van ijzer via een injectie of preparaat een sterk verbeterend effect had. Van de kalveren die via een injectie ijzer toegediend kreeg had 82% na 14 dagen weer een normaal ijzergehalte. Bij de kalveren, die een preparaat gevoerd kregen, was dat zelfs 92%.

Eén reactie

  • farmerbn

    Vroeger hadden wij een emmertje mineralen voor kalveren die koemelk kregen. Was perfect. Een paar jaar geleden nog gehaald in Veghel. De verkoper zei dat het bijna niet meer verkocht werd door te weinig vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.