Groei Ierse melkveesector zet door RundveeNieuws

Groei Ierse melkveesector zet door

Ondanks de lage melkprijs groeit de Ierse melkveesector gewoon verder. Ierland kan met zijn lage kostprijs goed concurreren op de wereldmarkt.

Deze verwachting spreekt agrarisch consultant Mike Brady uit in de Ierse krant Independent. Brady gaat ervan uit dat een gemiddeld Iers melkveebedrijf in 2018 meer dan 100 melkkoeien telt. Nu ligt dat gemiddelde nog op 81, al zijn er verschillen per regio. Zo ligt het gemiddelde in de regio Dublin al op 109 koeien. De regio’s Meath en Waterford volgen met een gemiddelde van respectievelijk 106 en 102 koeien.

Overigens staat meer dan 88% van de koeien in de zuidelijk gelegen provincies Munster en Leinster. De 4 grootste melkveeregio’s zijn Cork, Tipperary, Limerick en Kerry (alle vier in Munster) en samen goed voor 52% van alle koeien in het land. De meest zuidelijk gelegen regio Cork alleen is al goed voor 26%.

1,42 melkkoeien en 17.000 veehouders

Ierland telt momenteel 1,42 miljoen melkkoeien. Ongeveer een zelfde aantal als 40 jaar geleden. Ten tijde van het melkquotum daalde dit aantal naar de 1,2 miljoen, maar inmiddels ligt het weer op het oude niveau. Het aantal melkveehouders ligt op ruim 17.000. Het exacte aantal zou niet bekend zijn, aangezien zuivelondernemingen deze getallen niet meer verplicht hoeven te melden aan het landbouwministerie sinds het wegvallen van de melkquotering.

Productie in 40 jaar meer dan verdubbeld

De melkproductie is in de afgelopen 40 jaar meer dan verdubbeld van 3,2 miljard in 1975 naar een geschatte 6,9 miljard liter in 2016. Naar verwachting stijgt de melkproductie dit jaar 6% tot 7%. Komende jaren gaat men uit van een jaarlijkse groei van 4%. De helft van deze groei zou een gevolg zijn van meer koeien en de andere helft als gevolg van een hogere productie per koe.

Beheer
WP Admin