Rundveehouderij

Nieuws 5285 x bekeken 5 reacties

Gemiddeld saldo melkvee €49.000 achter

Het saldo in de melkveehouderij ligt over de eerste 7 maanden van dit jaar 23% lager dan in 2015. Dit blijkt uit cijfers van Agrimatie Wageningen Economic Research.

Het gemiddelde saldo over de afgelopen 12 maanden voor een standaardbedrijf met 97 koeien loopt daarmee €49.000 achter bij het meerjarig gemiddelde. Wat neerkomt op ruim €500 per koe. Het gemiddelde saldo over 2016 ligt €30.000 lager. Het saldo is nog niet zo laag als aan het eind van 2009. Toen bleef het resultaat bijna €570 per koe achter bij het langjarig gemiddelde.

Melkprijzen 14% lager dan langjarig gemiddelde

Deze achterstand wordt vooral ingegeven door de lage melkprijzen van de afgelopen 2 jaar. Daardoor liggen de melkopbrengsten 14% lager dan het langjarig gemiddelde. De totale toegerekende kosten over de eerste 7 maanden zijn €1.600 lager dan vorig jaar, mede door lagere voer- en kunstmestprijzen. Al trekken de voerkosten de laatste maanden toch weer aan door gestegen grondstofprijzen.

Laatste reacties

 • koestal

  Klopt precies ,bij grote bedrijven loopt het in de tonnen

 • Gerardone

  wat zijn dit voor niks zeggende cijfers het is lager dan welk getal ?
  23% lager 2015 wat was het in 2015?
  het 14 % lager dan langjarig gemiddeld ? wat is het langjarig gemiddelde

 • wmeulemanjr1

  Meer uitleg over deze 'gemiddelde' cijfers zou handig zijn

 • H.Grotenhuis1

  Door vnl. de melkprijsdaling is over 2015/16 het totaal-saldo 49k op het standaardbedrijf lager, maar het gaat natuurlijk om mutatie in het inkomen.
  Hoeveel lager zijn de vaste kosten op het standaardbedrijf, de melkquotumkosten zijn vervallen en de renteverlaging is natuurlijk een forse meevaller.

 • Peerke1

  Wij willen exacte cijfers onder ogen zijn voor zo een duur vakblad als de boerderij of moet ik dan toch beter mijn abonnement opzeggen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.