Foto: Wick Natzijl RundveeNieuws

Geen volledige compensatie grondgebonden bedrijf wegens fosfaatkorting

In de Tweede Kamer lijkt weinig politieke speelruimte om grondgebonden melkveebedrijven toch volledig te compenseren voor de generieke korting op de fosfaatrechten.

Dat blijkt na de reactie van PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers op het wetsvoorstel. De PvdA steunde eerder de motie die vroeg om volledige compensatie van grondgebonden en biologische bedrijven bij de generieke korting en de motie over de volledige compensatie voor bedrijven met latente plaatsingsruimte.

Compromis

Dikkers zegt dat de gedeeltelijke compensatie en het streven van staatssecretaris Martijn van Dam om de korting niet boven de 8% uit te laten komen een compromis is dat coalitiegenoten PvdA en VVD kunnen steunen. De politica had liever gezien dat grondgebonden bedrijven volledig gecompenseerd zouden worden, maar kwam na overleg met de VVD uit op een voorstel dat beide partijen kunnen steunen. Zonder steun van de PvdA is er geen meerderheid voor moties of amendementen die vragen om volledige compensatie.

Zonder steun van de PvdA is er geen meerderheid voor moties of amendementen die vragen om volledige compensatie.

VVD’er Helma Lodders zegt voor een zo laag mogelijke generieke korting te zijn. “Alle bedrijven die gegroeid zijn voor de referentiedatum van 2 juli 2015 hebben dit legaal gedaan volgens de toen geldende regels. Het is niet terecht om de rekening van de korting onevenredig zwaar bij een bepaalde groep neer te leggen. We moeten de last zo evenredig mogelijk verdelen op een manier die het minst pijn doet”, reageert Lodders. Ze snapt de wens om grondgebonden bedrijven te compenseren, maar zegt dat de ruimte er gewoonweg niet is.

Voorstander van ontschotten

PvdA is voorstander van het ontschotten tussen de varkens-, pluimvee- en melkveerechten, waardoor mogelijk fosfaatruimte vanuit andere sectoren gebruikt kan worden om grondgebonden bedrijven te compenseren. De Tweede Kamer debatteert naar verwachting in oktober over het wetsvoorstel fosfaatrechten.

Beheer
WP Admin