Rundveehouderij

Nieuws 4527 x bekeken

Duitse en Vlaamse boeren beperken melkproductie

Niet alleen in Nederland, maar ook over de grens hebben melkveehouders zich ingeschreven voor het melkverminderingsplan.

In Duitsland willen 15.000 melkveehouders gebruik maken van de Europese bonusregeling voor een kleinere melkproductie. Dat blijkt uit een eerste en vooralsnog voorlopige inventarisatie van het aantal aanvragen. In het laatste kwartaal van dit jaar mikken zij op een reductie van de melkaanvoer van 360 miljoen kilo. Uitgaande van een premie van 14 cent per niet geleverde kilo komt dat neer op ruim €50 miljoen, ofwel een derde van het door de EU beschikbaar gestelde budget. Duitsland telt in totaal 71.000 melkveehouders.

Deelstaat Saksen

In de Noord-Duitse deelstaat Saksen schreven bijvoorbeeld 185 bedrijven zich in voor het melkverminderingsplan. TopAgrar meldt dat in Saksen ruim 15 miljoen liter melk ingeschreven is, wat neer komt op 0,9% van de totale Saksische melkproductie in 2015. De Saksische landbouwminister Thomas Schmidt geeft aan dat de hoeveelheid groter is dan vooraf verwacht.

740 Vlaamse veehouders

In België zijn ook cijfers bekend geworden van het aantal melkveebedrijven die meedoen met het melkverminderingsplan. In Vlaanderen gaat het om 740 ingediende dossiers, goed voor een reductie van zo'n 15 miljoen liter melk, aldus Landbouwleven. De veehouders willen de melkproductie tussen oktober en eind december verminderen.

Anne-Marie van der Linde en Wim Verseput

Of registreer je om te kunnen reageren.