Rundveehouderij

Nieuws 4043 x bekeken 7 reacties

DMK ziet pas vanaf november meer ruimte

De Duitse zuivelreus DMK hoopt per november meer lucht te krijgen. Tot die tijd is de verwaardig van een groot deel van het zuivelpakket 'zeer negatief', zegt bestuurder Adolf Oehlmann.

Het geeft in ledenblad Milchwelt een toelichting op de huidige situatie bij DMK. Het bedrijf heeft de melkprijs per 1 september met 2,2 cent per liter verhoogt tot 22,2 cent per liter. Ook heeft het besloten om een deel van de Milkmaster- bonus eerder uit te keren. Hiervoor is €10 miljoen vrijgemaakt.

Bekijk het verloop van de melkprijs van DMK via Boerderij Op Maat

Veel ruimte voor verdere stappen lijkt er echter niet te zijn, zo laat Oehlmann doorschemeren. Probleem is dat de verwaarding van de 'witte lijn' (verse zuivel, goed voor 35% van de omzet) en de kaas tot en met oktober 'zeer negatief' uitpakt. Dit komt omdat DMK eerder dit jaar veel prijzen voor langere termijn op een laag niveau heeft vastgelegd.

Wachten op nieuwe contractronde

Het management is volgens Oehlman met afnemers in gesprek om een deel van de oude contracten met onder meer de retail aangepast te krijgen, zodat er toch nog iets betere prijzen uit de bus komen, maar voor het overige is het afwachten tot november, wanneer een nieuwe contractronde ingaat en echt geprofiteerd kan worden van de verbeterde zuivelmarkt. Dan durft DMK zich ook weer uit te spreken over een melkprijsverwachting voor de iets langere termijn (minimaal 3 maanden).

Eerder dit jaar zijn langlopende melk- en kaascontracten afgesloten tegen een lage prijs. Toen was de zuivelmarkt nog sterk dalend. DMK zit in veel gevallen nog tot eind oktober vast aan deze verlieslatende contracten. Volgens Oehlmann kan vanaf november weer met hogere inkomsten worden gerekend, omdat dan nieuwe contracten met de retail van kracht worden.

Ondertussen probeert DMK wel de inkomsten uit exportactiviteiten omhoog te krijgen, maar ook daarbij is het zoeken naar mogelijkheden. Een deel van de productie is vrij, een andere deel van de productie hier is ook voor langer lopende contracten.

Herstel kaasprijs

DMK heeft ook vertrouwen in het herstel van de kaasprijs. In Duitsland is die gemiddeld iets lager dan in Nederland. voor week 34 noteert DMK een gemiddelde kaasprijs van €2,75 per kilo af fabriek.

Müller nieuwe topman, Korte nieuwe coöperatievoorzitter

De Duitse zuivelreus heeft ook bekend gemaakt dat Ingo Müller (44) nu officieel de opvolger is van Josef Schwaiger. De ledenraad heeft hier op 13 september mee ingestemd. De wisseling van de wacht vindt plaats per 1 oktober. Schwaiger is dan 9 jaar CEO geweest. Als opvolger voor coöperatievoorzitter Otto Lattwesen is de 52-jarige Heinz Korte (foto) nu officieel aangesteld.

Laatste reacties

 • p.g.pronk

  misschien moeten ze eens investeren in een paar TOP verkopers die nog een beetje melkgeld weten te bevechten , dat gewoon maar weg geven en maar zien wat de gek er voor over heeft zet geen zoden aan de dijk
  misschien eens stage lopen bij een zuivelonderneming die er wel iets van bakt
  wat een waardeloze toestand daar
  DIT KOMT NIET GOED
  misschien moesten we maar eens de barricaden op gaan

 • hr.brand1

  het zou mij goed doen als de directie , bestuur en verkopers een aan de melkprijs gekoppeld loon zouden krijgen.

 • hooghoes

  Dat word dan nog ff wachten op het geld voor forfarmers en onze loonwerker

 • boskwachter

  Dit is toch wel een beetje anders dan wat Arjan schimmel ons voor schotelt.
  Verhoging melkprijs DOC Kaas.
  De zuivelprijzen zijn afgelopen maanden gestegen, mede als gevolg van een afname van het melkaanbod in Europa. DMK GROUP heeft voor september 2016 een verhoging van de melkprijs van 2,2 cent per kg/melk doorgevoerd (DOC Kaas met 2,29 cent per kg/melk) en aangekondigd dat de melkprijs de komende maanden verder stijgt. In DOCumentje van september vindt u een nadere toelichting op de ontwikkelingen in de zuivelmarkt en de melkprijs.

 • mts.tefruchte

  Hooghoes,
  Je moet bij de bank bij financieren en niet bij FF en Loonwerker. Kan dit niet dan heb je wat fout gedaan!!!!
  Succes.
  mts te Fruchte

 • astronaut

  In en in triest, de fusie zou volgens het bestuur toch vele voordelen bieden als synergie voordelen product spreiding en producten met hoge toegevoegde waarde.Nu zitten we bij zo n fabriek en ze betalen zon beetje het laagste van de wereld uit. weet zeker als DOC zelfstandig was dat we een melkprijs vergelijkbaar als A-ware hadden.Je bent toch wel het sukkeltje van de zuivel om op het diepte punt van de markt langlopende contracten af te sluiten .Swaiger weg Lighthart weg vast met hoge vertrekpremies wat volgt nog meer.

 • eric12345

  Deutschers Mit Klotenpreisen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.