Rundveehouderij

Nieuws 1371 x bekeken

Chinese kritiek zet Australische zuivel op scherp

De kritiek en verscherpte controle op Australische zuivel in China zet de zuivelsector 'down under' op scherp.

De Australische zuivelsector wil de aantrekkelijke Chinese markt niet verliezen. Tegelijk wordt duidelijk dat zuivelbedrijven in Australië het ook niet altijd goed doen. Over de vraag wat er bij Camperdown Dairy in Zuid-Australië is gebeurd, wordt nog altijd getwist. China beweert dat het diarreeveroorzakende E.coli-bacteriën heeft gevonden in melk van dit bedrijf. Camperdown betwist dat, maar zowel de Chinese als de Australische overheid hebben de export van UHT-melk van dit bedrijf naar China voorlopig stilgelegd. Negen andere bedrijven staan onder verscherpt toezicht.

Ongewone verlenging houdbaarheidsdatum

Van één bedrijf - Viplus, dat nota bene Chinees eigendom is - staat wel vast dat het daar niet zo nauw werd genomen met de regels. Werknemers trokken vorig jaar aan de bel, omdat er mageremelkpoeder van over de houdbaarheidsdatum werd gebruikt voor het maken van kindervoeding. Dat is ongewenst en in China verboden, maar de directie stelde de werknemers gerust met een certificaat, waarin stond dat de houdbaarheidsdatum werd verlengd. Die verlenging werd afgegeven door leverancier Synlait uit Nieuw Zeeland. Volgens de Australische toezichthouder is zo'n verlenging ongewoon, maar niet verboden.

Te oud melkpoeder

Sinds genoemd voorval wordt bij Viplus echter geen (te) oude melkpoeder meer gebruikt. Australië gaat beter op de productkwaliteit letten. China zal naar verwachting in de komende jaren nog scherper gaan controleren op de kwaliteit van importproduct, mede omdat het graag meer eigen product wil afzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.