Rundveehouderij

Nieuws 2965 x bekeken 1 reactie

Belgische vleesveehouders kampen met slechte cijfers

De rentabiliteit van vleesveebedrijven zit voor het derde kwartaal van dit jaar op 76,9% ten opzichte van het referentiejaar 2010. Dit blijkt uit de Vleesveebarometer van de Vlaamse Boerenbond.

Volgens de bond daalt de rentabiliteit sinds 2014. In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar is de rentabiliteit met 1,6% gedaald. De vleesprijzen voor koeien en stieren zakt sinds begin dit jaar en slachtrijpe dieren blijven langer staan. De prijzen voor dikbilstieren zijn met 10 cent gedaald naar gemiddeld €4,83 per kilo geslacht-gewicht. Die voor dikbilkoeien met 15 cent naar gemiddeld €4,91. Tegenover deze dalingen staan hogere voerkosten door onder meer gestegen sojaprijzen.

Meer slachtingen door uitstoot melkkoeien

De laatste 2 jaar steeg het aantal slachtingen in België. Die stijging komt vooral door meer uitstoot van melkkoeien. Het aandeel vleesvee daalde met 2%. Daarbij komt dat de Europese vleesproductie met 3,3% toenam. Ook de import uit Brazilië steeg met 3,3%. Daartegenover staat dat de uitvoer van rundvlees en slachtrunderen toenam. Turkije, Hongkong en Libanon zijn belangrijke afzetmarkten.

Meerwaarde vlees komt niet bij veehouder

Om de rendabiliteit in de vleesveesector te verbeteren is volgens de Boerenbond de hele keten nodig. Een studie van FOD Economie wijst uit dat het verschil tussen de producenten- en consumentenprijzen steeds groter wordt. De Boerenbond vraagt zich af waar de meerwaarde van het vlees naartoe gaat, in ieder geval niet naar de veehouders. Daarnaast is in België de discussie gaande over de transparantie in slachterijen wat betreft correcte weging, classificatie en afrekening van karkassen.

Het verschil tussen de producenten- en consumentenprijzen in België wordt steeds groter. De meerwaarde van het vlees gaat volgens de Boerenbond niet naar de veehouders.</p>
<p><em>Foto: Bert Jansen</em>
Het verschil tussen de producenten- en consumentenprijzen in België wordt steeds groter. De meerwaarde van het vlees gaat volgens de Boerenbond niet naar de veehouders.

Foto: Bert Jansen

Eén reactie

  • deB.


    Die worden ook al besodemieterd door de handel.... dat moet stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.