Rundveehouderij

Nieuws 1569 x bekeken

Aantal runderslachtingen flink omhoog

Het aantal runderslachtingen is in week 38 opgelopen tot ruim 14.000 stuks.

Dit is voor de tijd van het jaar een fors aantal en ligt ver boven het aantal slachtingen dan vorig jaar in dezelfde week. Toen werden bijna 10.000 runderen geslacht. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Alleen in de eerste week van dit jaar zijn meer runderen geslacht dan in week 38, zo’n 15.500 stuks. Daarvoor lag het aantal slachtingen in januari 2014 voor het laatst boven 14.000 stuks.

Fors meer slachtingen dit jaar

Dit jaar is hoe dan ook een jaar waarin flink meer geslacht wordt dan in voorgaande jaren. In 2009 lag het aantal slachtingen voor het laatst rond het aantal van dit jaar. Er zijn in de eerste 38 weken van dit jaar 413.330 runderen geslacht. Dit is 22,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op 76.197 extra runderslachtingen.

Geslacht gewicht gemiddeld 320 kilo

Het geslacht gewicht van de koeien ligt dit jaar met gemiddeld 320 kilo, 4 kilo lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Hierdoor stijgt de rundvleesproductie minder hard dan het aantal slachtingen en is er 21,5% extra rundvlees geproduceerd.

Oorzaak van het stijgen van de runderslachtingen is het groeien van de rundveestapel in combinatie met de veestapelbeperkende wetgeving die begin 2017 in zal gaan. Op basis van deze regelgeving moet de veestapel flink krimpen en stoten melkveehouders nu al extra koeien af.

Of registreer je om te kunnen reageren.