Rundveehouderij

Nieuws 1461 x bekeken

Weiverkopen stuwen zuivelexport VS

De Amerikaanse zuivelexport zit de laatste maanden flink in de lift, maar de groei is wel onevenredig verdeeld. Met name de export van weiproducten is sterk gegroeid, vooral naar China en Canada.

De uitvoer van overige zuivelgrondstoffen blijft dalen. Dit blijkt uit gegevens van de US Dairy Export Council (USDEC).

Vorig jaar was een slecht jaar voor de wei-export. Dit jaar gaat het steeds beter. De export van wei-eiwit concentraat (WPC) ligt dit jaar met een volume van 131.000 ton tot en met juni zo'n 50% hoger dan de WPC-export in dezelfde periode vorig jaar. Grootste koper is China, dat 57% meer kocht. Daarna volgen andere landen in Zuid-Oost Azië.

De export van weipoederisolaat (WPI) kreeg ook een stimulans, vooral doordat Canada meer afnam. De zuivelindustrie daar gebruikt relatief goedkoop eiwit uit de VS om aantrekkelijker geprijsde consumentenproducten te kunnen maken op de afgeschermde Canadese markt.

Export volle melkpoeder in de lift

De export van volle melkpoeder zit ook in de lift. Dit is omdat Mexico meer koopt. De uitvoer van magere melkpoeder en gedeeltelijk ontroomde poeder blijft echter moeizaam lopen en is aanzienlijk lager dan vorig jaar. Hier zijn afnemers in Zuid-Oost Azië juist degenen die het feest bederven voor de Amerikaanse exporteurs. Ook de Mexicanen laten het afweten. Alleen naar Pakistan is iets meer verkocht.

De kaasexport blijft ook onder druk staan. Hier laten vrijwel alle exportmarkten het afweten. In juni werd naar Zuid-Korea maar liefst een derde minder verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar (terwijl Europa er meer verkoopt). Naar Japan en Mexico werd ook minder verkocht, maar hier bleef de schade beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.