Rundveehouderij

Nieuws

WHFF wil uniforme codering erfelijke afwijkingen

World Holstein Friesian Federation (WHFF) houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Holstein-ras. De organisatie wil nog meer op uniforme wijze informatie uitwisselen.

Of dat nu om informatie gaat over de topfokkerij voor stieren of over het fokken van jongvee ter vervanging van de melkveestapel. Zo worden letters achter een bepaalde erfelijke afwijking geplaatst, die aangeven wat de status van het dier is als gevolg van een directe test. Het gaat om de letters F, C en S. De codering voor de erfelijke afwijking Cholesterol Deficiency wordt dan CDF, CDC of CDS. Hierbij staat CDF als ‘tested free’ voor de erfelijke afwijking. CDC staat voor ‘carrier’, ofwel drager van de erfelijke eigenschap en CDS staat voor een ‘true carrier', ofwel een dier dat homozygoot drager is van de erfelijke eigenschap.

Nummers voor erfelijke afwijkingen

Ook kunnen dieren nummers krijgen bij een erfelijke afwijking. 0 is ‘tested free’: geen drager. 1 is getest als heterozygote drager, bevestigd uit informatie uit de afstamming. 2 is homozygoot drager, bevestigd uit beide zijde van de afstamming. 3 is dat aanvullende karakteristieke wijzen op een mogelijke heterozygote drager, maar niet bevestigd uit stamboominformatie. 4 is hetzelfde als 3, maar dan met het vermoeden op een homozygote drager. 5 geeft aan dat er aanvullend onderzoek moet volgen om dragerschap te bepalen.

Nieuwe afwijkingen melden aan WHFF

Als zich nieuwe, nog onbekende erfelijke afwijkingen voordoen, moeten deze aan het WHFF gemeld worden. Zo kan het WHFF de aangesloten 250.000 leden in 42 landen op uniforme wijze inlichten en adviseren.

Foto

  • Een haarmonster geeft genetische informatie over het dier.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>

    Een haarmonster geeft genetische informatie over het dier.

    Foto: Jan Willem Schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.