Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Rabobank: kredietzorgen melkveehouderij beperkt

Rabobank reserveert geen extra geld voor kredietverliezen in de melkveehouderij. De bank zegt dat de financiële problemen nog niet voorbij zijn, maar de meeste bedrijven hebben behoorlijke reserves, aldus topman Wiebe Draijer. In verreweg de meeste gevallen kunnen boeren aflossen of is tijdelijk uitstel afdoende.

De sector moet volgens Draijer niettemin aan de slag met een plan dat de melkveehouderij structureel gezonder maakt. Binnen het sectorplan moet volgens Draijer het verdienmodel, de mestproblematiek en een stoppersregeling worden aangepakt, zoals dat ook in de varkenshouderij en glastuinbouw gebeurt.

"De sector is zelf aan zet, maar Rabobank wil daar graag een rol in spelen." Als voorbeeld van een nieuw verdienmodel noemt Draijer 'groene producten', dus producten met een positief milieuprofiel.

De varkenshouderij en glastuinbouw staan er volgens de bank nog steeds structureel slecht voor, maar ook hier bleven kredietverliezen op vergelijkbaar niveau met een jaar geleden, toen de verliezen duidelijk daalden ten opzichte van een jaar eerder. De meeste verliezen zaten bij de glastuinbouw en juist hier is dit jaar een opleving zichtbaar.

Minder krediet bij boeren

Rabobank had in Nederland de eerste zes maanden van 2016 €27,8 miljard uitstaan in het agrarisch MKB. Dat is 1% minder dan een jaar eerder. De laatste jaren is het bedrag dat de bank heeft uitstaan in de sector met zo’n €5 miljard afgenomen. De bank zelf zegt dat minder krediet wordt gevraagd en meer dan voorheen wordt afgelost. Het marktaandeel van Rabobank in de sector ligt op een stabiele 85%.

Wereldwijd groeit de positie van Rabobank in de food- en agrisector nog altijd. Rabobank heeft €98,2 miljard uitstaan bij de wereldwijde primaire sector plus de grote verwerkers, toeleveranciers en afnemers van boeren. Dat is €400 miljoen meer dan een jaar eerder. Rabobanks banken in Californië en Indonesië worden volgens Draijer omgeturnd tot agribanken.

Laatste reacties

 • John*

  als de grondprijs onderuit gaat heeft de bank een groot probleem, dan klopt er van t eigen vermogen niets meer.. uiteindelijk gaat t erover of de rente en aflossing opgebracht kunnen worden.. komen veel bedrijven hiermee in de problemen dan zal de grond in de executie gaan en de waarde dalen. Ook al is uitbreiding van krediet een optie dankzij de gebakken lucht genaamd grondwaarde.

 • pinkeltje

  Dan komt het dus allemaal goed want de grondprijs zal ooit best eens een beetje zakken maar in het overbevolkte West Europa wordt de grondprijs niet door het rendement van het landbouwbedrijf bepaald en die gaat dus voorlopig echt niet onderuit.

 • mariapeel

  Ben benieuwd. Het kan ook zoals in denemarken min 30% de boeren die nog door gaan hebben geen geld .en er zei steeds meer verkopers. Ben benieuwd de bank zelf zegd dalende tendens is .. ......

 • cornelis 22

  Deze cijfers zeggen dus dat 60 procent van het uitstaande krediet in het buitenland staat Oekraine o.a., geen buitenlandse leden. Ze werken naar eigen zegge uitsluitend in belang van de leden . Is er ook maar een lid die zijn eigen concurrenten financiering wil geven?

 • van der berg

  grondprijs keldert al,in paar maanden tijd dikke 10000 a 15000 per ha eraf en er gaat waarschijnlijk nog meer af,banken willen er niet meer op financieren en geef ze ongelijk,de prijzen sloegen werkelijk nergens meer op,er is veel paniekhandel gedaan.

 • Marcel v

  Als er niets aan de hand is waarom pleit Ruud Huirne dan voor een sectorbreed toekomstplan ?? En waarom zijn de relatiebeheerders dag in dag uit druk met bij financieren van melkveehouders ?
  ik begrijp de signalen niet meer....

 • WGeverink

  Als de bank zegt dat boeren in de rij staan om bij te financieren wordt de rij alleen nog maar langer. Bovendien zou een dergelijke opmerking het ontploffen van de Rabo agrarisch onroerend goed buble tot gevolg kunnen hebben.

 • teunisenwilly1

  In Denemarken moet je grond hebben om koeien te melken. Maar daar krijgen de boeren het geld uit Brussel. En word het niet in de beerput gegooid zo als in Nederland. En de boeren die niet hart van stapel zijn gelopen hebben daar ook geen problemen in Denemarken. Ruim 100 koeien draaien daar het beste en niet de grote en als er dan zo'n Hollander komt en denkt het even te maken krijgt die wel de kous op zijn kop.

 • koestal

  zuivelprijzen zitten weer in de lift,de melkveehouders moeten dit binnenkort merken op hun bankrekening

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.