Rabobank: geen kredietproblemen melkveehouderij - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Rabobank: kredietzorgen melkveehouderij beperkt

Rabobank reserveert geen extra geld voor kredietverliezen in de melkveehouderij. De bank zegt dat de financiële problemen nog niet voorbij zijn, maar de meeste bedrijven hebben behoorlijke reserves, aldus topman Wiebe Draijer. In verreweg de meeste gevallen kunnen boeren aflossen of is tijdelijk uitstel afdoende.

De sector moet volgens Draijer niettemin aan de slag met een plan dat de melkveehouderij structureel gezonder maakt. Binnen het sectorplan moet volgens Draijer het verdienmodel, de mestproblematiek en een stoppersregeling worden aangepakt, zoals dat ook in de varkenshouderij en glastuinbouw gebeurt.

“De sector is zelf aan zet, maar Rabobank wil daar graag een rol in spelen.” Als voorbeeld van een nieuw verdienmodel noemt Draijer ‘groene producten’, dus producten met een positief milieuprofiel.

De varkenshouderij en glastuinbouw staan er volgens de bank nog steeds structureel slecht voor, maar ook hier bleven kredietverliezen op vergelijkbaar niveau met een jaar geleden, toen de verliezen duidelijk daalden ten opzichte van een jaar eerder. De meeste verliezen zaten bij de glastuinbouw en juist hier is dit jaar een opleving zichtbaar.

Minder krediet bij boeren

Rabobank had in Nederland de eerste zes maanden van 2016 €27,8 miljard uitstaan in het agrarisch MKB. Dat is 1% minder dan een jaar eerder. De laatste jaren is het bedrag dat de bank heeft uitstaan in de sector met zo’n €5 miljard afgenomen. De bank zelf zegt dat minder krediet wordt gevraagd en meer dan voorheen wordt afgelost. Het marktaandeel van Rabobank in de sector ligt op een stabiele 85%.

Wereldwijd groeit de positie van Rabobank in de food- en agrisector nog altijd. Rabobank heeft €98,2 miljard uitstaan bij de wereldwijde primaire sector plus de grote verwerkers, toeleveranciers en afnemers van boeren. Dat is €400 miljoen meer dan een jaar eerder. Rabobanks banken in Californië en Indonesië worden volgens Draijer omgeturnd tot agribanken.

Beheer
WP Admin