Rundveehouderij

Nieuws

Protestactie bij Brits zuivelbedrijf Muller

Een kleine tachtig Britse melkveehouders hebben een melkfabriek van Muller Wiseman in Market Drayton korte tijd geblokkeerd.

Ze protesteren tegen het feit dat Muller, het op Arla na grootste zuivelbedrijf van Groot-Brittannië, de melkprijs de komende tijd niet verhoogt.

Melkprijs zeker tot oktober gelijk

Hoewel de Britse melkprijzen over een breed front omhoog gaan, houdt Muller Wiseman de betaling tot zeker oktober op hetzelfde peil. De National Farmers Union stelde dat de betrokken boeren ‘met stomheid geslagen zijn’ terwijl Farmers for Action (FFA) direct acties aankondigde. Dat laatste resulteerde zondagavond in een demonstratie en blokkade bij de fabriek van Muller Wiseman in Market Drayton. Voorzitter van FFA David Handley: "Ik vind het volstrekt verwerpelijk dat boeren in 2016 tot deze acties gedwongen zijn, terwijl de markt duidelijk omhoog gaat. We accepteren niet dat Muller in september niet meer gaat betalen voor de melk. Als we geen bericht krijgen dat dat inderdaad gaat gebeuren, dan zijn we hier binnen de kortste keren terug."

'Actievoerders leveren niet eens aan Muller'

Muller vindt dat er geen enkele rechtvaardiging is voor 'het verstoren van een bedrijf met een bewezen geschiedenis van een concurrerende prijs voor de boeren'. Het bedrijf stelt bovendien dat de actie werd uitgevoerd door boeren die niet aan Muller leveren. "Ze moeten dus niet claimen de 1.900 boeren die dat wel doen te vertegenwoordigen."

Of registreer je om te kunnen reageren.