Rundveehouderij

Nieuws 1666 x bekeken

Oestrogeen in koemelk: geen gezondheidsrisico

De aanwezigheid van oestrogeen in koemelk is geen gevaar voor consumenten. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Ljubljana in Slovenië, gepubliceerd in Journal of Dairy Science.

Consumenten zijn soms terughoudend, omdat drachtige koeien een hoger niveau oestrogeen hebben in de melk. Met name in het laatste trimester van de dracht kan de oestrogeenconcentratie 20 keer zo hoog zijn als in melk van koeien die nog niet drachtig zijn.

De onderzoekers onderwierpen muizen aan voeding van koemelk met 100-voudige oestrogeenconcentratie en stelden vast dat dit geen enkele invloed had op het reproductiesysteem van volwassen muizen. Pas bij voeding van koemelk met 1.000-voudige concentratie werd enig effect gevonden.

Melk van drachtige koeien bevat meer oestrogeen, maar het is nooit van dermate niveau dat consumenten daar enig biologisch effect van ondervinden. <em>Foto: Ronald Hissink</em>
Melk van drachtige koeien bevat meer oestrogeen, maar het is nooit van dermate niveau dat consumenten daar enig biologisch effect van ondervinden. Foto: Ronald Hissink

Vervolgonderzoek met jonge muizen

Uit de resultaten mag worden afgeleid dat de normaal voorkomende niveaus van oestrogeen in koemelk veel te laag zijn om enig biologisch effect bij volwassen consumenten te veroorzaken. De onderzoekers houden nog een slag om de arm voor kinderen en pubers, omdat het onderzoek is uitgevoerd met volwassen muizen. Vervolgonderzoek op het effect van consumptie van koemelk met normale concentraties oestrogeen op de vruchtbaarheid van jonge muizen zou ook een indicatie kunnen geven op het effect dat koemelk heeft op het vruchtbaarheidssysteem van jonge mensen voor en tijdens pubertijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.