Rundveehouderij

Nieuws 7783 x bekeken 18 reacties

Melkveehouders melken gewoon door

De melkaanvoer over juli is opnieuw niet afgenomen en blijft daarmee nagenoeg stabiel. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

In juli is met ruim 1,2 miljard kilo melk 4,9% meer melk dan vorig jaar geleverd. Dit komt neer op 57 miljoen kilo melk extra ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van vorige maand is er in juli 19 miljoen kilo melk meer geleverd. Hiermee wijkt de Nederlandse melkveesector af van de tendens in het buitenland, waar de melkaanvoer al even daalt.

Tot 40 miljoen kilo melk per dag geleverd

De levering van melk blijft dit jaar redelijk stabiel. Per dag wordt er zo’n 39 tot 40 miljoen kilo melk geleverd en daarmee ziet het ernaar uit dat melkveehouders voorlopig nog rustig doormelken, ondanks de fosfaatrechten en grondgebondenheid die eraan zitten te komen.

In de periode van januari tot en met juli is in totaal ruim 8,5 miljard kilo melk geleverd, 883 miljoen kilo en 11,6% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  Melkveehouders melken gewoon door, is dat eigenlijk wel gewoon?

 • .....

  Wat zouden melkveehouders anders moeten doen?

 • snufferman

  Rekeningen blijven ook komen

 • De Waard

  Zo verschrikkelijk dom....zorg dat er tekort komt;
  minder koeien, minder mest, minder zorgen.....
  Tobbers zijn we gewoon.

 • .....

  @deWaard Begin jij maar met koeien opruimen

 • ...............

  Misschien is De Waard wel niet verdubbeld.

 • straks alle koeien opgeruimd en dan gaat prijs omhoog hoe moet je dan melk leveren zonder koeien ,?

 • deB.

  Net als vele burgers, die er iets van weten, hier al zeggen, het is toch zielig om melkveehouder te zijn, zo wordt er van buiten tegenaan gekeken...en zo ist!medelijwekkend

  En als koeien opgeruimd zijn, komen er echt geen nieuwe meer! gaat er een hele wereld open

 • u.lolkema1

  Volgens mij willen de boeren wel minder melken, maar zijn ze door alle onduidelijke regelgeving bang om nu een stap te zetten. LTO komt niet met duidelijke plannen, overheid komt met vage regelgeving die soms ook nog met terugwerkende kracht werkt (fosfaatrechten). Als je nu (12-08) koeien gaat opruimen en de overheid verzint weer een regel, die bijvoorbeeld ingaat per 1 september, dan kan je dus dubbel opruimen.
  De boer als zelfstandige ondernemer kan kan het mestprobleem en te lage melkprijs oplossen, dit is een collectief probleem. Overheid en LTO kom met een duidelijk plan waar we ook op de lange termijn iets mee kunnen!

  Wanneer is de ellende begonnen? Juist, toen het melkquotum er afging. En wie hebben daar voor gezorgd dat het er afging?????
  Wij betalen de rekening voor politiek gehannes.

 • parnas

  er zal niet weer worden gerommeld met een nieuwe datum. 1 april en 2 juli 2015 zijn datums die staan. Wie nu nog steeds gelooft dat ze een andere datum kiezen doet dat tegen beter weten in. Zo het nu lijkt zitten degene met de grootste problemen hun jongvee op te offeren om aan geld te komen om iedereen te kunnen betalen.
  Dus de melkprijs blijft voorlopig laag. Dan lost het probleem zich pas over een paar jaar op wanneer het jongvee zo duur is geworden dat het bijna niet te betalen is. Kan weer voorkomen worden door alle bedrijven gesloten te laten.
  Geen gesleep meer waardoor ziektes kunnen komen. Fosfaat rechten blijven bij het bedrijf omdat alles uit eigen aanfok moet komen. Geld wat nu van de EU komt inzetten om de fosfaatvan de stoppers over te nemen en niet weer in de handel te brengen. De melkplas en het fosfaat wordt er beide beter van omdat het allebei afneemt.

 • oorspronkelijk

  prachtig
  allemaal links (sociaal,humaan)haters
  verwijten politiek de melkcrisis want ze moeten beter sturen
  geleide economie is communistisch
  daarom zal ik vraagtekens blijven plaatsen
  er is zoveel inconsequent
  misschien hand in eigen boezem
  niemand moest verdubbelen
  de overheid grijpt terecht in als algemene belangen het onderspit delven

 • pinkeltje

  We willen het niet horen maar landbouw kan niet gezond functioneren door bemoeienis van de overheid met de productie en de voorraden. In principe moet er structureel iets worden overgeproduceerd om hongersnood te voorkomen. De kunst is alleen om het overschot niet te groot te laten worden. Daar was het quotum een prima instrument voor. Als individueel bedrijf heb je geen enkele invloed op de totale markt. Ook niet als je 10.000 koeien melkt. Je kunt dus ook niet verwachten dat alle melkveehouders wereldwijd individueel hun verantwoordelijkheid nemen en hun productie beperken. Vrijheid blijheid betekent in dit geval dus structureel weinig verdienen. Vandaar dat er vrijwel overal ter wereld ook wel enige sturing in productie is van bovenaf. En anderzijds, leuk is anders, maar laat maar gerust een aantal boeren over de kop gaan. Ligt in andere sectoren toch ook niemand van wakker?

 • jfvanbruchem1

  gewoon doormelken tot het op is.

 • oorspronkelijk

  rampscenario's
  hongersnood is het instrument om je humane gezicht te redden (politici)
  GELD
  koopkrachtplaatje is beleid.(B.V.Nederland)
  dus overschot maakt consumptie kosten beheersbaar
  links noemt men luchtfietsen
  soms vind ik daar wel toekomstvisie???
  rechts houd het huishoudboekje op orde!!

 • DJ-D

  Klopt helemaal pinkeltje. Bijwerking is alleen boeren gaan niet zomaar over de kop. Land verkopen en terughuren, jongvee uitstoten, niet meer aflossen, later betalen gewoon uitroken eigenlijk. Ja tis niet anders hoor. Wal keert het schip wel een keer. Alleen het wordt er niet leuker op. Moet mentaal sterk zijn en zogenaamde kansen zien. Geluk een boer moet iedere dag zn bed uit. Hij kan niet depressief op bed liggen of zich ziek melden. Hij gaat dus door tot het gaatje.

 • Barneveldsei

  Volgens de rabobank groeit de wereld bevolking en moet er meer geproduceerd worden om de bevolking voldoende eten te geven.

 • deB.


  Dat klopt, een normaal mens komt er z'n bed niet voor uit..!

 • winden

  Stal op orde voer meer dan genoeg mestplaatsing meer dan genoeg dus gewoon door melken vorlopig iederjaar 5% er bij wat voer verkopen en mestaanvoeren. Zolang andere mest te veel hebben en voer te kort kan het nog net uit. Rustig blijven en geen gekke dingen doen. Komt het vanzelf goed.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.