Melkveehouderij Californië kwaad om methaanplan - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Melkveehouderij Californië kwaad om methaanplan

De melkveehouderij en zuivelindustrie in de Amerikaanse staat Californië dreigen te worden geconfronteerd met strenge regels om de emissie van methaangas te beperken. Dat veroorzaakt boze reacties.

Volgens de Air Resources Board (ARB) van Amerika’s melkveerijkste deelstaat moet in 2030 30% minder broeikasgas worden uitgestoten dan in 2013. Dit doel, dat nog moet worden vastgelegd, maakt dat de zuivelindustrie op haar achterste benen staat. “Wat we hiertegen moeten doen, is dat we eerst maar eens moeten kijken naar ARB, die zich bezighoudt met overregulering van de zuivelindustrie”, reageert Anja Raudabaugh, CEO van Western United Dairymen in The Guardian.

‘Plan bedreiging voor zuivelindustrie’

Secretaris van de Milk Poducers Council Rob Vandenheuvel is even afwijzend. Volgens hem bedreigt het methaanplan de toekomst van de Californische zuivelindustrie. Bovendien, waarom zou Californië hiervoor kiezen als China weigert om ook maar iets te doen, redeneert hij.

De zuivellobby vindt het ook absurd dat mensen willen dat koeien minder boeren en winden. Het is natuurlijk gedrag, dat soorteigen is. Deden koeien het niet, dan ontploften ze, wrijft iemand de milieulobbyisten onder de neus.

Californië goed voor 20% melkproductie VS

In Californië worden 5,5 miljoen runderen gehouden, waarvan het grootste deel als melkvee. Zij produceren samen 20% van alle melk in de Verenigde Staten. De meeste dieren worden, net als het rundvee, gehouden in feedlots, waar ze worden gevoerd met granen en alfalfa (luzerne). De dieren grazen niet. De dierhouderij vindt overigens plaats in slechts een klein gedeelte van de deelstaat.

Beheer
WP Admin