Rundveehouderij

Nieuws 19557 x bekeken 14 reacties

Media duiken op stoppende melkveehouder

Het aangrijpende relaas van stoppende boerin José Bongen-Hartemink gaat als een lopend vuurtje in de media.

Binnen 3 dagen is haar verhaal op Facebook meer dan 16.500 keer gedeeld en kreeg ze 91 reacties. De melkveehouder uit het Achterhoekse Heelweg vertelt openhartig over het besluit van en haar en haar man Herman om hun melkveebedrijf te koop zetten vanwege financiële problemen.

José Bongen-Hartemink en haar man Herman.</p>
<p><em>Foto: Familie Bongen</em>
José Bongen-Hartemink en haar man Herman.

Foto: Familie Bongen

Van social media naar radio en tv

De landelijke media doken er op. Dinsdag waren er verhalen in dagbladen en een reportage op Radio 1. Dinsdagavond staan ze geprogrammeerd bij RTL Late Night van Humberto Tan. Een eerdere uitnodiging door Vara-programma Pauw sloegen ze nog af. José Bongen: "Daar hebben we nog vriendelijk voor bedankt. Eigenlijk zitten we er niet zo op te wachten om op de tv. Maar ja, iemand moet het doen. Wij boeren klagen nogal eens dat  ze niet gehoord worden. Nu willen ze luisteren, dus uiteindelijk zeiden we: dan moeten we er ook voor gaan. Al is het wel balen dat het nu om ons gaat."

Lees wat de melkveehouder op Facebook heeft geplaatst:

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Zet hem op José en Herman!

 • oorspronkelijk

  moedig realisme
  knopen doorhakken niet pappen en nat houden

 • agrarisch doordenker

  stoppen is ook ondernemen

 • deB.

  Er is ook geen ene klap meer aan, dit verhaal speelt bij heel veel collega's, zo ook hier
  Je eigen te barsten werken en je produkt meegeven, waar iedereen goed van betaald wordt, behalve wij als producenten, zelfs op toe moeten leggen.
  Kom op zeg, het is de wereld op zijn kop.
  Terwijl zo'n mooi gezinsbedrijf, op zo'n mooie plek,moet stoppen, lopen ze in NH te zeiken over een bedrijf te bouwen voor 1400 koeien, waar een supermarkt achter zit!
  Schandaligheid troef.
  Wens deze familie veel sterkte en wijsheid met dit voor hun goede uiteindelijke goede besluit. Er gaat echt een wereld open..
  Zie op heel veel bedrijven de gezinnen lijden onder dit bezopen werk in de melkveehouderij! BAH

 • koestal

  Er is veel stille armoede bij de boeren,dat is de tragiek van het boerenbestaan ,dat heeft een boer niet verdiend,ondank is werelds loon !

 • bankivahoen

  Ook zeer bedenkelijk dat de boerderijsite sociaal -emotionele onderwerpen zorgvuldig mijdt !
  Gewoon net als in het verleden net doen alsof er niets aan de hand is , het zou elke dag het hoofdonderwerp moeten zijn!!!! Het is werkelijk niet te vatten , kom op redactie , geef boeren een podium die in de sores zitten , praat erover , kom met commentaar. Nee wegkijken net als het orkest op de Titanic gewoon doorgaan tot we met man en muis tenonder gaan?

 • Toon van de Koevering

  Jammer dat deze mensen vergeten zijn dat de 2 jaren geleden de melkprijs heel hoog was. Ik vind het nu een beetje aandachttrekkerij. Een gezond bedrijf overleeft deze periode. Hoe vervelend dat ook is op dit moment.

 • Jan van het Zand

  De mix arbeid, kapitaal en grond moet goed ingevuld worden. Lukt niet iedere ondernemer. Daarom zie je in alle sectoren in en buiten de landbouw ondernemingen stoppen en nieuwe ondernemingen ontstaan.
  Een autohandelaar vraagt aan de ander: Hoe gaat het?
  De ander antwoordt: De inkoop gaat voortreffelijk. De verkoopresultaten ......

 • oorspronkelijk

  moment opname
  deze crisis kan een moment opname zijn.
  maar structureel is er nogal een vertekende werkelijkheid
  man en vrouw melken 135 koeien 2/3 mensen beschikbaar voor (grijze) arbeid
  vader moeder broer zus kinderen stagiaires .
  of uitgemolken contracten voor vreemde arbeid (oost Europa)
  volgens cao kan er niet kosten dekkend worden geëxploiteerd
  Het begrip Volwaardige Arbeidskracht V.A.K.zit gemiddeld bedrijf op 2+
  verzachtend is geen reistijden en file leed 10uur /week

 • Kuijstermans

  Heel dapper dat deze mensen zo naar buiten durven te treden. Respect!
  succes verder José en Herman

 • HHWM

  Tja, het is voor elk bedrijf anders, maar hebben we zo langzamerhand niet (bijna) allemaal het gevoel (of de wetenschap), dat we fors terrein hebben verloren op allerlei fronten, kortom, zijn we de 'strijd' aan het verliezen? De risico's zijn enorm, de juridische obstakels bijna onneembaar, de regelgeving onbegrijpelijk, de controles legio, de boetes torenhoog, iedereen werkt zich kapot (en zet ook nog de kinderen in), de politieke invloed afwezig,de linkse staatsecretaris doet niets voor de sector, er zijn nog welgeteld 3 inkopers van onze produkten in Nederland én niemand interesseert het wat, zolang het voedsel goedkoop is en de nieuwe Iphone gekocht kan worden. Individueel begin je niets, en klagen op de boerderij site helpt ook al niet. Wie heeft het in de vingers om dit gezamenlijk en nationaal op te pakken?

 • vd meer

  Beste Toon van de Koevering, deze boer heeft wat jaren terug een hernia gekregen dus je krijgt te maken met personeelskosten die een aardige hap uit het budget nemen en men heeft ook geinvesteerd in een melkrobot. Bufferen is mooi, maar niet iedereen heeft deze kans door omstandigheden gekregen.

 • hollandhoeve

  Heel dapper en eerlijk om je verhaal zo naar buiten te brengen,
  Het gaat jullie goed!

 • hollandhoeve

  C

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.