Rundveehouderij

Nieuws 4216 x bekeken

Lactalis verhoogt melkprijs met 1,5 cent

De Franse zuivelgigant Lactalis verhoogt de melkprijs per 1 september met €15 per ton, oftewel 1,5 cent per liter.

Lactalis gaat daarmee 27,1 cent per liter uitbetalen. Dat heeft de zuivelaar vrijdag 26 augustus meegedeeld. In eerste instantie leken de bij het hoofdkwartier in Laval demonstrerende boeren niet bereid de blokkade op te heffen.

Franse boeren demonstreren bij het hoofdkwartier van Lactalis in Laval op donderdagavond 25 augustus.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Franse boeren demonstreren bij het hoofdkwartier van Lactalis in Laval op donderdagavond 25 augustus.

Foto: ANP

Overleg met melkveehouders op niets uitgelopen

De aankondiging komt nadat het overleg met vertegenwoordigers van de melkveehouders op niets was uitgelopen. ‘’Tijdens dat overleg in Parijs wilde Lactalis, gezien de reële moeilijkheden waarmee melkveehouders te kampen hebben, een daad stellen met betrekking tot de melkprijs. Die gaat daarom vanaf september met €15 per 1.000 liter omhoog."

Nadat de melkveehouders die aan Lactalis leveren dinsdag 23 augustus met hun blokkade waren begonnen, bood het zuivelbedrijf aan om rond de tafel te gaan zitten in het Maison du Lait, het kantoor van de gezamenlijke zuivelorganisaties in Parijs. Daarbij was ook Francis Amand, een door de overheid benoemde functionaris voor commerciële relaties in de landbouw, aanwezig. Hij legde een voorstel op tafel om de melkprijs voor de rest van dit jaar op 28 cent vast te stellen. Die prijs werd wel aanvaard door Lactalis maar niet door de boeren.

Franse boerenbond: doorgaan met actie

Donderdagavond 25 augustus verlieten de vertegenwoordigers van de boerenbonden het overleg, na 11 uur vergaderen, omdat er niets bereikt werd. "Dat betekent dat onze actie doorgaat. We gaan hier niet weg zonder overwinning", aldus Philippe Jéhan, voorzitter van de regionale boerenbond van Mayenne. Het aantal demonstranten in Laval is vrijdagochtend verder gestegen naar 1.000.

Donderdagavond 25 augustus deelt Philippe Jéhan, voorzitter van de regionale boerenbond van Mayenne, de boeren mee dat het overleg met Lactalis op niets is uitgelopen.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Donderdagavond 25 augustus deelt Philippe Jéhan, voorzitter van de regionale boerenbond van Mayenne, de boeren mee dat het overleg met Lactalis op niets is uitgelopen.

Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.