Albert Jan Maat - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

LTO wil in gesprek met Rabobank over melkveeplan

LTO Nederland wil met de Rabobank in overleg over een sectorplan voor de melkveehouderij.

Dat zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat in een vraaggesprek met BNR Nieuwsradio. Maat zei dat naar aanleiding van vragen over de oproep van Ruud Huirne van de Rabobank. Huirne pleitte voor een vitaliseringsplan voor de melkveehouderij.

Vraagtekens over noodzaak breed sectorplan

Maat plaatste wel vraagtekens bij de door Huirne benoemde problemen en de noodzaak van een breed sectorplan. Volgens Maat heeft LTO eerder bij de Rabobank al aan de bel getrokken. “Een half jaar geleden hebben we bij de bank gewezen op de enorme groei van de melkveesector en gevraagd of er niet kritischer naar nieuwe financieringen gekeken moest worden”, aldus Maat, “en of er bij investeringen niet de vraag gesteld moet worden of het bijdraagt aan versterking van de sector? De reactie was toen dat ‘de bank financiert wat verantwoord is’”, aldus Maat en dat was het zo ongeveer, volgens de LTO-voorzitter.

Meer focus op markt en afzet nodig

Maat stelde vast dat er wel meer focus op de markt en afzet nodig is. Hij wees daarbij op uitspraken vanuit de zuivelsector dat de helft van de melk met winst wordt afgezet, een kwart tegen kostprijs en een kwart met verlies wordt afgezet.

Beheer
WP Admin