Rundveehouderij

Nieuws 2629 x bekeken

Franse melkveehouders weer in actie

Enkele tientallen Franse melkveehouders hebben dit weekend in enkele supermarkten zuivelproducten van Lactalis voorzien van actiestickers, om te protesteren tegen de lage melkprijzen.

’Dit product ruïneert de boer’ of ‘dit zuivelproduct zorgt voor werkloosheid’ zijn het soort kreten waarmee de boeren via stickers aandacht vragen voor de moeilijke situatie waarin ze verkeren. De actievoerders vragen het publiek producten te kopen die de boer een betere beloning opleveren.

De acties zijn de laatste weken vooral gericht tegen Lactalis dat volgens de leverende melkveehouders te weinig betaalt. "Met een prijs onder de €260 per 1.000 liter betaalt Lactalis momenteel de laagste melkprijs in Frankrijk. De situatie in de melkveehouderij is alarmerend", stelt de sectie melkveehouderij van de regionale boerenbond FRSEA.

'Voortdurend het doelwit'

Lactalis stelt in een reactie dat het de melkprijs net voor augustus met €48 per 1.000 liter heeft verhoogd. "Wij zijn voortdurend en uitsluitend het doelwit. We bieden in Frankrijk werk aan 15.000 mensen op een markt die te lijden heeft onder een overschot aan melk. De producten van onze merken denigreren met stickers tast de sector aan waar de producenten zelf in zijn geworteld", aldus een woordvoerder.

Lees meer over de protestacties in het dossier over de landbouwcrisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.