Rundveehouderij

Nieuws 3403 x bekeken laatste update:19 aug 2016

DMK krimpt, halve dochter F&S groeit

Zuivelreus DMK, moederbedrijf van DOC Kaas, sluit de vestiging in Coesfeld en verkoopt het bedrijf aan 50%-dochter Fude & Serrahn (F&S).

Dit nieuws is nog niet officieel bevestigd door beide bedrijven, maar is intern bekend en wordt door leden bevestigd.

DMK kampt met onderbezetting in de fabrieken en kan, naar leden melden, ook geen melk bijkopen op de spotmarkt. De ledenraad heeft de onderneming namelijk verboden om melk bij te kopen tegen hogere prijzen dan het de eigen leden betaalt. Dit is bij meer coöperaties het geval, maar komt voor DMK wel erg ongunstig uit. Een zuivelonderneming kan namelijk wel geld verdienen door in bepaalde gevallen bij te kopen op de spotmarkt, nu bijvoorbeeld terwijl de prijzen voor room/boter en kaas snel omhoog gaan.

Incidenteel gebruik

DMK heeft niet alleen in Duitsland last van onderbezetting. Ook in Nederland. Daar huurt FrieslandCampina capaciteit in Hoogeveen voor de productie van kaas, zo bevestigen diverse bronnen. Beide bedrijven laten zich hier niet over uit, maar FrieslandCampina wil wel kwijt dat het 'incidenteel gebruik maakt van productievoorzieningen van derden'. Eerder deze winter werd ook melk van FrieslandCampina verwerkt bij DMK in Nordhackstedt.

F&S breidt flink uit

Fude & Serrahn heeft geen last van beperkingen en breidt flink uit. Het heeft ook zijn aandeel in Molkerei Wiegert vergroot naar boven de 75% en verwerkt daar volop melk. Extra capaciteit komt er nu in Coesfeld. De fabriek in Heiden gaat dicht, maar de mozzarella-productie wordt verplaatst naar Coesfeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.