Rundveehouderij

Nieuws

BVD Quickscans: 18% bedrijven heeft drager

In de eerste helft van dit jaar zijn al meer BVD Quickscans uitgevoerd dan in heel 2015. Op 18% van de bedrijven die een quickscan instuurde is waarschijnlijk een BVD-drager aanwezig. In 30% van die gevallen is die drager zelfs aan de melk.

Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in GD Veterinair. De Quickscan bestaat uit een tankmelkonderzoek op antistoffen én virus en een bloedonderzoek op antistoffen bij 5 kalveren.

Het percentage testuitslagen waarbij geen virus en antistoffen in de tankmelk en in het bloedonderzoek werd aangetoond, lag in de eerste 6 maanden van dit jaar met 42,2% 6,6% lager dan over 2015. Het percentage antistoffen in tankmelk, zonder virus in tankmelk en antistoffen in bloed steeg van 34,6% naar 39,6%. Bij 11,7% van de monsters werden antistoffen in melk en bloed aangetoond. Bij 4,8% werd zowel virus en antistoffen in de melk én antistoffen in bloedmonsters aangetroffen, in 2015 was dat 3,3%.

Subsidie voor aanpak IBR en BVD

Veehouders kunnen nog tot 31 december gebruikmaken van de subsidie van ZuivelNL voor de aanpak van IBR en BVD. Voor de Quickscan BVD geldt een bedrag van €110 wanneer alle gevraagde onderzoeken in 1 pakket naar de GD wordt gestuurd.

Denk mee over de bestrijding van BVD en IBR. Vul de enquête in

Of registreer je om te kunnen reageren.