Foto: ANP RundveeNieuws

Stijfsel, kalk en zeep in Russische melk

Onderzoekers van de neutrale voedselwaakhond in Rusland, ‘Rosselkhoznadzor’, noteerden een kwalijk lijstje van aan melk toegevoegde producten: stijfsel, kalk en zeep. De zuivelproducenten maken er een potje van, maar ze zijn niet de enige die allerlei stoffen aan hun producten toevoegen.

The Moscow Times schrijft dat bij onderzoek van voedselwaakhond ‘Rosselkhoznadzor’ in een vijfde van de kaviaarmerken de beruchte E.coli-bacterie werd aangetroffen. Bakkers blijken uit op permanente besparingen door zogenoemd ‘tarwe van de vijfde rang’ in hun brood te stoppen. Dat is graan dat normaliter als dierenvoedsel wordt gebruikt.

‘Vis ook onbetrouwbaar’

Ook vis is niet altijd betrouwbaar. De helft van de zalm die de organisatie in de supermarkt aankocht, werd na controle aangemerkt als ‘onbetrouwbaar’.

‘Gebrek aan staatscontrole voedselsector’

De voedselwaakhond klaagt over gebrek aan overheidscontrole in de voedselsector. Diezelfde sector lobbyde volgens de krant ooit – met succes – voor minder staatscontrole. Maar de eigen producten keuren, heeft volgens de waakhond blijkbaar ook zo zijn beperkingen.

Beheer
WP Admin