Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Rabobank: bodem melkprijs lijkt bereikt

De melkprijs daalde in het tweede kwartaal van 2016 naar circa €25 per 100 kilo. Daarmee lijkt de bodem van de melkprijs bereikt. Dat stelt Rabobank in het jongste kwartaalbericht zuivel.

De hogere zuivelnoteringen van afgelopen maand en een toename van de vraag naar kaas en boter noemt de bank lichtpuntjes op weg naar langzaam herstel. Hoge zuivelvoorraden vormen echter een belemmering voor snel herstel. De vraag naar basiszuivelproducten moet meer groeien om de wereldwijde zuivelproductie te verwerken. Rabobank verwacht prijsherstel niet eerder dan begin 2017. Een lichte opleving van de melkprijs gedurende het derde kwartaal van dit jaar is mogelijk, maar structureel betere prijzen zitten er komend half jaar volgens de bank nog niet in.

Daling Ierse melkproductie met 4,1%

De melkproductie in de belangrijkste exportregio’s groeide in de periode februari-april met 1,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat de melkproductie in Nederland in april nog groeide met 10,8%, en in mei terugliep naar 8,3% groei. In Ierland hebben de lage melkprijzen volgens Rabobank inmiddels hun tol geëist. De Ierse melkproductie daalde in april met 4,1% ten opzichte van april 2015.

Groeiende melkvoorraden

Het overaanbod op de wereldmarkt zorgt nog steeds voor groeiende melkvoorraden. Jan van Beekhuizen, sectormanager melkveehouderij van Rabobank, schat de voorraad in op circa 6,4 miljoen ton in melkequivalenten. Dat is ongeveer 7,5% van de jaarlijkse wereldwijde handel. Deze voorraadvorming staat een snel prijsherstel voorlopig in de weg.

Rabobank: bodem melkprijs lijkt bereikt

Laatste reacties

 • van der berg

  2017 fosfaat stelsel invoering,door de jaren opgebouwde buffer weg,zelfde melkprijs,minder liters kunnen leveren........dan komen pas de echte klappen

 • verzekering

  Wat gaat de rente doen , hoeveel boeren gaan ze met leningen helpen.
  Dat is de taak van een bank en laten ze zich liefst niet bemoeien met dit soort zaken. Daar heeft RABO bewezen geen verstand van te hebben en voorspellingen zijn ze ook niet goed in zo is gebleken in het verleden.
  Dergelijke artikelen simpelweg niet lezen.
  Dat gezwam behoef ik niet te zien in mijn vakblad. Dit plaatsen ze maar bij Rabo in hun eigen uitgegeven publicaties.
  Echter stel ik vast dat Boerderij steeds vaker zich laat misbruiken voor dit soort
  onzin.

Of registreer je om te kunnen reageren.