Rundveehouderij

Nieuws 1494 x bekeken

Plan van aanpak IBR naar Brussel

Het Ministerie van Economische Zaken stuurt op korte termijn het Nederlandse plan van aanpak IBR ter goedkeuring naar de Europese Commissie.

Dit meldt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij LTO-Nederland. De afgelopen maanden is veelvuldig overleg geweest tussen de LTO-vakgroepen, experts en het ministerie, over de precieze invulling van de IBR-bestrijding. Voor de voltooiing van het plan van aanpak BVD wordt nog altijd gewacht op een aantal onderzoeksresultaten. Er wordt met behulp van een modelstudie bekeken welke aanpakken in de melkvee-, kalver- en vleesveehouderij tot de beste resultaten leiden.

IBR-vrij

De verwachting is dat de modelstudie in de loop van augustus klaar is. Op basis daarvan wordt een definitief plan opgesteld en kunnen er in september knopen worden doorgehakt. Inmiddels pakken steeds meer veehouders zelf de aanpak van IBR en BVD op hun bedrijf op. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft 54% van de melkveebedrijven de status IBR-vrij of tankmelkonverdacht, voor BVD is 45% vrij of tankmelkonverdacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.