Rundveehouderij

Nieuws

Mycoplasma toenemend probleem in Vlaanderen

Mycoplasma bovis is een toenemend probleem op Vlaamse melkveebedrijven. Afgelopen jaar troffen onderzoekers van Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ),

Melkcontrolecentrum Vlaanderen en de faculteit diergeneeskunde de bacterie aan bij 7% van willekeurige tankmelkscreenings van 100 bedrijven. In 2009 was dat nog maar bij 1,5% van de geteste bedrijven.

Bij jongvee is de prevalentie van mycoplasma veel groter. Bij 37,1% van de longspoelingen voor bepaling van kalvergriep werd het afgelopen half jaar mycoplasma aangetoond. Insleep gebeurt meestal via aankoop van vee, maar ook erfbetreders kunnen een infectie binnen brengen. Binnen het bedrijf verspreidt de bacterie zich via neus-neuscontact of door het voeren van besmette melk. Mycoplasma is moeilijk met antibiotica te bestrijden.

Onderzoek naar infectiedynamiek mycoplasma

Ook in Nederland kampen bedrijven met mycoplasmabesmettingen, vooral op grote bedrijven kan de bacterie flink huishouden. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzoekt momenteel de infectiedynamiek van mycoplasma op melkveebedrijven. Dit onderzoek wordt gefinancierd door ZuivelNL.

Of registreer je om te kunnen reageren.