RundveeNieuws

‘Melkveebedrijf komt 15 cent tekort op melkprijs’

Het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf kwam vorig jaar bijna 15 cent tekort op de melkprijs die werd uitbetaald. Dit stelt de European Milk Board (EMB).

Volgens het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL) werd gemiddeld €30,75 per 100 kilo betaald bij een kostprijs van €44,50 cent. De opdrachtgevers voor het onderzoek,onder meer de European Milk Board en de Duytch Dairymen Board (DDB), stellen daarom dat het loslaten van de quotering niets heeft opgelost. Veeleer heeft de situatie zich in de loop van 2016 nog verder verscherpt.

melkgeld-tekort stijgt naar ruim 30%

Uit de cijfers over 2015 blijkt volgens de EMB en DDB ook dat grotere bedrijfsstructuren – een productiewijze die regelmatig wordt aangedragen als oplossing om goed te kunnen functioneren in een ‘vrije markt’ – geen oplossing zijn vormen tegen te lage opbrengstprijzen. Bij de grotere bedrijven – hetzij in Nederland, hetzij in Denemarken of elders, is de kloof tussen de opbrengstprijs en de kostprijs fors, stellen de organisaties. Met een onderdekking van maar 30% lijdt de melkveehouderij grote verliezen, stellen EMB en DDB.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin