Rundveehouderij

Nieuws 6502 x bekeken 29 reactieslaatste update:4 aug 2016

LTO wil beloning houden minder rundvee

LTO Melkveehouderij wil dat de melkproductie in Nederland wordt beperkt door minder rundvee te houden.

Voorzitter Kees Romijn pleit voor flexibiliteit. "Of veehouders dan melkkoeien wegdoen, of jongvee of kalveren, dat maakt me niet uit", aldus Romijn. De LTO-bestuurder denkt dat de vergoeding per 'grootvee-eenheid' tussen de €250 tot €350 interessant is voor ondernemers.

Beperking melkproductie

De Europese Commissie heeft vorige week een half miljard euro uitgetrokken voor extra steun aan veehouders. Hiervan komt €150 miljoen beschikbaar voor de vrijwillige beperking van de melkproductie. Minder melk moet de prijs omhoog stuwen. De Commissie wil 14 cent per kilo niet geproduceerde melk betalen. Volgens Romijn is dat voor de meeste boeren niet aantrekkelijk.

Wat Romijn betreft wordt bij een regeling het tweede kwartaal van 2016 als referentieperiode genomen. Wie op een later moment, bijvoorbeeld het eerste kwartaal van 2017, gemiddeld minder dieren heeft kan dan daarvoor een vergoeding krijgen.

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij.<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten </em>
Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij.
Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • Albert Albers

  Wat een zwalk beleid. Bij het eindigen van het melkquotum doet LTO niets en laat de boel eerst uit de hand lopen. Een grote groep boeren, die dit niet veroorzaakt hebben, wordt hiervan de dupe. En nu is er ineens te veel melk en zijn er te veel koeien. Besteed mijn lidmaatschapsgeld liever aan het aanpassen van de EU-regels, zodat wij vrij kunnen ondernemen i.p.v. alles af te remmen.

 • landboer

  Onvoorstelbaar dat Lto daarvoor pleit, eerst pleiten voor quotumafschaffing en nu hiervoor? Nog een paar jaar 25 cent beuren en alles lost zichzelf op!

 • iptho1

  Wie boer wil blijfen is geen lto lid .
  kijk maar na de varkens en de kippen

 • blaksmark

  Te beginnen bij lto bestuurders zonder vergoeding

 • melkveehouderijritsema1

  Wat een man die romijn past wel bij van dam
  Ik ben blij dat we vorig jaar ons lto lidmaatschap opzegt hebben erger me dood aan hun standpunten.

 • zon

  Waarom moet er een subsidie gebruikt worden om de produktie te verminderen?.
  Andere sectoren krijgen dat niet wanneer de prijs een poosje minder is.

 • alco1

  Ik wou reageren, maar het is het niet waard.

 • gjh

  nou ik dacht dat keesje romijn klaar was met slap gelul maar zo te lezen is dat niet. Hoe dom moet je zijn om nog LTO lid te zijn.

 • daan1908

  Laat maar , het is te vroeg en het heeft geen zin.

 • Bennie Stevelink

  De EU heeft een bedrag beschikbaar gesteld voor het verminderen van de melkproductie. Het gaat om 14 cent per liter. De regels hiervoor zijn voor Nederland echter onbruikbaar. Daarom stelt LTO voor om in Nederland een premie per koe te geven. Ik zou het zelf het beste vinden als met het geld fosfaatrechten worden opgekocht waardoor de generieke korting lager kan zijn.
  Gjh-tje en de andere reageerders hebben het artikel blijkbaar niet goed begrepen.

 • buitenok

  slachtpremie is niet zo verkeerd weg is weg....... en geld ligt er toch klaar voor

 • alco1

  Bennie. De maatregel heeft als insteek de te grote melkplas.
  Maar het artikel begint al met dat het niet uitmaakt of de premie ook vermindering van kalveren mag betekenen.
  Wie weet hoe het is na twee jaar????
  Ook is deze maatregel alleen voor individuele boeren, zoals @Hans misschien interessant. Maar het kan toch geen beleid zijn!!!!
  Het aanbod verlagen van de melkproductie heeft alleen succes door natuurlijke selectie. Subsidies komen bijna in zijn geheel terecht bij de ongezonde bedrijfsvoeringen en het moet door een gezonde deel opgebracht worden.
  We hebben al zo vaak geschreven waarom subsidies uit den boze zijn.
  Maar goed @ Bennie. "We hebben het artikel niet goed begrepen".

 • Ewullink

  Waarom zou van Dam het slachten van vee subsidiëren als deze onder het nieuwe fosfaatstelsel toch al moeten worden geslacht? Ik dacht dat LTO ook voor vrije marktwerking was?

 • simpel boerke

  Zijn weer degene die blind door zijn blijven groeien en produceren het mannetje bij de zlto. De grootste veroorzakers worden weer eens beloond.

 • gjh

  stevelinkje alias MOZES niet dom dingen opschrijven maar eerst goed lezen mits je kan lezen.

 • parnas

  De melk aanvoer stopt alleen door verkoop van koeien.
  Het opruimen van jongvee zet pas later zoden aan de dijk.
  We moeten het eerder gaan zoeken in koeien per hectare.
  Hoe kun je een burger uitleggen dat iemand 3 koeien per hectare heeft en een ander 7 of meer per hectare.
  Je bent dan van veel administratieve rompslomp af.Er worden allerlei manieren bedacht die de groten past en die de kleine familiebedrijven de das om doen.
  Per kwartaal iets gaan regelen is helemaal niet sociaal.
  Ieder bedrijf heeft verschillende pieken in de levering.
  We kunnen ook terug gaan naar 1 april 2015 naar het nieuwe quotum wat dan erkend zou worden per bedrijf. Dan bijvoorbeeld 20 groei erbij. Dan kijken hoe we uitkomen met het fosfaat plafond.
  Iedereen heeft dan kunnen groeien en wie dan nog teveel is gegroeid heeft ook het probleem veroorzaakt en daar moeten dan ook de klappen vallen en niet bij degene die hier part nog deel aan hebben en die nu wel de lusten van de beroerde melkprijs dagelijks voelen.

 • mtsdebacker1

  Eerst zoveel mogelijk koeien aanhouden omdat er gesproken wordt over fosfaatreferentie. Nu weer alleshouden omdat er nieuwe regels komen. Dus ook de komende tijd een record melkproductie. Alleen door zekerheid wordt de productie vermindert.

 • deB.

  Wat een club dat LTO, maken hele boerenstand kapot!! stelletje pluche zittende wijsneuzen
  Opzeggen dat lidmaatschap, hier hebben we niets aan

 • MKRouveen1

  @parnas: helemaal mee eens. Beperking van melkaanvoer gebeurt alleen door beperking van dieraantallen. Iedereen blijft toch wel vol gas melken met een blinddoek op. Weg met alle complexe constructies en een maximaal aantal dieren/kilogrammen per hectare. Een grondgebonden sector heeft geen fosfaatproblemen, geen last van overproductie, trekt geen aandacht in Den Haag en krijgt geen kritiek van de burger.

 • deB.


  Geen grond, geen vee! Zo was het, en zo hoort het te zijn of worden

 • Bennie Stevelink

  @alco, ik ben het in principe met jou eens. Subsidies worden verdisconteerd in de prijs waardoor ze netto niets opleveren behalve afhankelijkheid van de overheid. In dit geval is er echter een verschil tussen strategisch beleid en tactisch beleid. Strategisch (lange termijn of structureel) klopt het dat wij geen beleid moeten voeren gericht op subsidies.
  In het bovenstaande geval hebben we echter te maken met de situatie dat de EU 350 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor inkrimping van de melkproductie. De regels zijn zodanig dat Nederland hier niets aan heeft. Al het geld zal waarschijnlijk worden opgeslokt door Frankrijk en nog een paar landen.
  Wij zitten in Nederland met de aanstaande invoering van de fosfaatrechten waardoor de veestapel toch al moet inkrimpen. Door nu een premie per koe te bedingen kunnen we met de inkrimping die er toch al moet komen een deel van het geld naar Nederland halen. Ook al ben je principieel tegen subsidies, dit is altijd beter dan alles te laten opslokken door Frankrijk en aanverwanten.

  Het tactische doel van LTO is dus niet om met deze maatregel de melkproductie te laten dalen of de prijs te laten stijgen. Ik verwacht dat ze bij LTO niet eens geloven dat dat op deze manier kan. Het maakt voor LTO bv niet uit of koeien of kalveren worden ingekrompen. Het doel is om een deel van het beschikbare geld bij de Nederlandse melkveehouders te laten neerdalen en niet alles door Frankrijk te laten opslokken.

 • Attie

  Een gemiste kans. Eenmalig fosfaatrechten opkopen en minder korten!!!

 • koeboertje

  Bennie jij vertaalt het artikel duidelijk , velen op deze site kunnen niet lezen of snappen het niet en dan wel Lto afzeiken, die probeert om nog iets van die 23 miljoen naar de melkveehouders te harken ,voordat linkse partijen er allemaal weer vogelsubsidie gaan maken !

 • alco1

  Bennie. We hebben in het verleden al zo vaak uitgelegd dat het melkquotum wel weg kon omdat de melkprijs op de wereldmarkt gemaakt wordt.
  De maatregelen die nu op stapel staan zullen dus maar weinig doen aan die prijs.
  Verminderring hier zal dus alleen maar lachende Nieuw Zeelanders enz. maken.
  Vindt jij het gek dat velen spreken over een NEXIT na zulk dom EU beleid.
  De landbouw kost de burger immers ontzettend veel geld.
  Dat je ook wil mee delen uit de zak van Sinterklaas is vanzelfsprekend.
  Maar het is ziekelijk beleid.

 • Bennie Stevelink

  @alco, het beleid wordt niet gemaakt door LTO maar door de EU. LTO probeert er vervolgens het beste uit te halen voor de Nederlandse boer. Niet eens zijn met dit beleid is dus geen reden om LTO af te zeiken.

 • alco1

  Ik zeik heel vaak het LTO af al zijnde te laks.
  Dit onderwerp wilde ik geen aandacht aan schenken vanwege het domme EU beleid.

 • agri2

  Minder melken voor 14 cent per liter, het ruwvoer verkopen aan de buurman die meer gaat melken en/of akkerbouwgewassen gaan telen waar ook al genoeg van is. WAT EEN IDIOTE REGELING.

 • AtzeB

  De LTO is alleen goed in koffie drinken en ja knikken aan tafel in den Haag. Spraken we een paar jaar terug nog over duurzaamheid.... Moeten we nu alweer koeien opruimen. Zeer slecht beleid! Wat hebben we aan al die regels! Het is niet best!

 • marco-vdb

  Nogmaals, september 2015: "Qua fosfaatruimte zal de veehouderij in ieder geval niet in de problemen komen, meent hij." Hij in deze is Cees Romijn. LTO strookt over het algemeen niet helemaal met de realiteit. Vee moet nu weg omdat de fosfaatruimte ontoereikend is (zie tweede artikel vandaag over de mening van Romijn). @ Bennie: Voordat LTO iets uit de hoge hoed tovert om dit EU geld binnen te halen hebben de Bulgaren, Polen, Fransen en andere snelle jongens de pot allang leeg.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.